Cum să ai o viață fericită? Sfaturile unui expert de talie mondială
Vreme de 84 de ani, studiile de la Harvard privind viața și dezvoltarea adulților au vizat viețile a sute de americani. Acum, directorul proiectului, Robert Waldinger, spune ce a învățat el despre sănătate și împlinire.
În anii 1980, atunci când rezultatele celui mai longeviv studiu despre fericire a arătat că relațiile sunt cele care ne mențin mai sănătoși și mai fericiți, oamenii de știință au fost sceptici.
„Noi știm că este deja o legătură între corp și minte, însă acestea ni se par doar vorbe goale. Dar cum ar putea ca relațiile apropiate să reducă riscul bolilor cardiovasculare sau al artritei?”, a spus dr. Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină de la Harvard.
Însă, atunci când unele studii paralele au început să arate același rezultat, Waldinger a gândit: „OK, putem începe să avem încredere în aceste cercetări”.
Banii aduc fericirea, dar până la un punct
Interesant este faptul că respondenții sondajelor au spus că banii – sau stabilitatea financiară – sunt importanți.
„Suntem mai puțin fericiți atunci când ne zbatem pentru hrană, casă și tot ce presupune traiul”, a mai explicat directorul programului de la Harvard. Acesta a subliniat că fericirea se oprește la un moment dat, oricât de mare ar fi venitul câștigat. La polul opus, singurătatea este considerată la fel de dăunătoare pentru sănătate precum fumatul.
Însă factorul care este constant în căutarea fericirii îl reprezintă relația cu cei din jur, ceea ce s-ar putea traduce, în viziunea lui Waldinger, în următorul dicton: „Implică-te în activitățile de care îți pasă pentru oamenii de care îți pasă”.
Interacțiunile cu cei din jur ne ajută să depășim stresul zilnic
„Cea mai bună ipoteză pentru care avem informații bune indică ideea că relațiile ne ajută să facem față stresului. Știm că stresul face parte din viață. Dar ceea ce credem este faptul că relațiile ne ajută organismul să facă față și să se recupereze în urma stresului. Noi mai suntem convinși și că oamenii care sunt singuri și izolați din punct de vedere social se află într-o permanentă stare de luptă-sau-fugi”, a mai spus acesta, citat de The Guardian.
Oamenii nu sunt, însă, foarte buni la a recunoaște ce îi face fericiți. Asta pentru că, pe de o parte, există un aspect cultural – primim constant mesaje că vom fi fericiți doar dacă vom avea bani, vom cumpăra ceva sau dacă vom avansa în carieră.
„A fost derulat un sondaj foarte interesant, în care millennialii (n.red. persoanele născute între anii 1981 și 1996) au fost rugați să spună de ce anume cred ei că au nevoie pentru a avea o viață fericită, iar faima a fost un scop des invocat”, a mai explicat Waldinger.
De reținut este că, de fapt, putem fi fericiți cu foarte puțin: inclusiv interacțiunile scurte, când zâmbim unui casier sau când avem o conversație scurtă cu un străin în autobuz. Iar motivul este acela că, în ultimă instanță, totul se bazează pe conexiunile dintre oameni.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută
Gena care îi face pe oameni să aibă o căsnicie fericită
Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după o plimbare de doar 10 minute