Dipeptidele imidazol (IDP), care sunt abundente în carne și pește, sunt substanțe produse în corpul diferitelor animale, inclusiv al oamenilor, și s-a raportat că sunt eficiente în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței. Însă mecanismul fiziologic prin care acești noi antioxidanți prezintă aceste activități nu fusese determinat anterior.
O echipă de cercetare, condusă de profesorul Hideshi Ihara, de la Școala de Științe a Universității Metropolitane din Osaka, Japonia, a fost prima care a descoperit dipeptide care conțin 2-oxo-imidazol (2-oxo-IDP), care au cu un atom de oxigen mai mult decât IDP-urile normale, și a constatat că sunt cea mai comună varietate de derivați IDP din organism.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste dipeptide au o activitate antioxidantă remarcabil de mare.
În studiul lor, cercetătorii au stabilit o metodă pentru detectarea selectivă și foarte sensibilă a cinci tipuri de 2-oxo-IDP folosind spectrometria de masă, care permite detectarea cantitativă a urmelor de 2-oxo-IDP în organismele vii.
Folosind această metodă, ei au dezvăluit pentru prima dată că carnea de vită, de porc, de pui și alte tipuri de carne conțin noi antioxidanți, nu numai IDP, ci o varietate de 2-oxo-IDP diferite.
Descoperirile lor au fost publicate în Antioxidants.
„Sperăm că această metodă de cercetare, care permite analiza avansată a 2-oxo-IDP-urilor, va fi aplicată nu numai biologiei de bază, ci și medicinei, agriculturii și farmaciei, unde va ajuta la îmbunătățirea sănătății oamenilor și la prevenirea bolilor”, a conchis profesorul Ihara, citat de EurekAlert.
Test de cultură generală. Care este cel mai mare organ al corpului uman?
Mini-intestine umane, parțial funcționale, au fost crescute în șoareci
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea
Lepra, boala străveche pe care medicii nu au descifrat-o nici astăzi