Colierul inteligent care te scapă de fumat
Cercetătorii lucrează la colierul care te scapă de fumat, unul mult mai eficient decât sistemele anterioare. Cum funcționează acesta?
Cercetătorii de la Northwestern Medicine, din SUA, au dezvoltat un dispozitiv inteligent de purtat la gât, asemănător cu un pandantiv albastru lapis, care detectează mult mai fiabil decât sistemele anterioare momentul când utilizatorul fumează. Colierul care te scapă de fumat face acest lucru prin captarea semnăturilor de căldură prin senzori termici.
Colierul, numit SmokeMon, îi menține complet intimitatea fumătorului, urmărind doar căldura, nu și imaginea, ceea ce este un factor critic pentru ca oamenii să se simtă confortabil purtându-l.
Ce poate face colierul care te scapă de fumat?
„Acesta detectează mai mult decât numărul de țigări fumate de o persoană pe zi. Putem detecta când este aprinsă țigara, când persoana o duce la gură și trage din ea, cât de mult inspiră, cât de des trage din ea și cât timp are țigara în gură”, a spus Nabil Alshurafa, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Toate aceste detalii se numesc topografie a fumatului și aceasta este importantă din două motive. Primul este că le permite oamenilor de știință să măsoare și să evalueze expunerea dăunătoare la monoxid de carbon în rândul fumătorilor și să înțeleagă mai profund relația dintre expunerea la substanțe chimice și bolile legate de tutun, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare, diabetul, BPOC, emfizemul și bronșita cronică.
Al doilea motiv este de a-i ajuta pe oameni în eforturile lor de a renunța la fumat, prin înțelegerea modului în care topografia fumatului se leagă de recidivă (revenirea la fumat în mod regulat), ceea ce se întâmplă frecvent la persoanele care renunță la fumat, scrie Eurek Alert.
Să presupunem că un fost fumător inhalează câteva fumuri de țigară. Sunt necesare 5 inhalări sau 5 țigări întregi pentru a-l trimite într-o recidivă completă? Aceste informații pot fi folosite pentru a prezice când o persoană va recidiva și când să se intervină prin apel telefonic de la un antrenor de sănătate, de exemplu, sau chiar printr-un mesaj text sau video pe smartphone pentru a o încuraja să prevină o recidivă.
Prevenirea recidivei
Oamenii de știință intenționează, de asemenea, să studieze eficacitatea dispozitivului în detectarea inhalărilor și a topografiei țigărilor electronice.
„Vrem să-i detectăm înainte să se apuce din nou de fumat. Dacă revin la fumat, le va fi mult mai greu să renunțe din nou”, a spus Alshurafa.
„Pentru mulți oameni care încearcă să renunțe la fumat, o ‘mică excepție’ poate reprezenta una sau două țigări sau chiar un singur fum. Dar o excepție nu este același lucru cu o recidivă (revenirea la fumat în mod regulat). O persoană poate învăța din derapaje, prin conștientizarea faptului că nu a eșuat, ci doar a avut un eșec temporar. Pentru a evita o recidivă, putem începe apoi să ne concentrăm asupra modului în care le gestionăm declanșatoarele și ne ocupăm de pofte”, spune cercetătorul.
„Acum putem începe să testăm eficacitatea acestui dispozitiv în îmbunătățirea ratei de succes a programelor de renunțare la fumat prin prevenirea recidivelor la fumătorii care intenționează să renunțe. Vom putea testa dacă feedbackul și intervențiile în timp real pot fi mai eficiente decât îngrijirea obișnuită”, a spus Alshurafa.
Colierul care te scapă de fumat încearcă să rezolve o problemă globală
La nivel global, peste 8 milioane de decese sunt atribuite fumatului în fiecare an. Fumatul rămâne o cauză principală a bolilor, dizabilităților și decesului care pot fi prevenite în SUA, generând peste 480.000 de decese în fiecare an (sau unul din cinci decese). S-a estimat că SUA a cheltuit peste 600 de miliarde de dolari în 2018 (combinând cheltuielile pentru îngrijirea sănătății și pierderea productivității). În SUA, 12,5% dintre adulți fumează.
Dispozitivele existente care urmăresc topografia fumatului trebuie atașate la țigară, ceea ce schimbă modul în care o persoană fumează și face datele mai puțin fiabile. Unii cercetători au investigat modalități discrete de măsurare a comportamentului de fumat, inclusiv utilizarea senzorilor unităților de măsurare inerțiale purtate la încheietura mâinii în ceasurile inteligente.
Cu toate acestea, astfel de abordări confundă gestul de dus mâna la gură pentru nefumători și, în consecință, generează multe fals-pozitive. O altă opțiune, camerele video purtabile, creează preocupări privind confidențialitatea și stigmatizarea, limitând aplicabilitatea abordărilor bazate pe cameră în medii naturale.
Înțelegerea în detaliu a obiceiurilor de fumat
Studiul care stabilește acuratețea dispozitivului și dorința oamenilor de a-l purta a fost publicat în Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable, and Ubiquitous Technologies.
Nouăsprezece participanți au fost recrutați pentru studiu. Ei au luat parte la 115 sesiuni de fumat în care oamenii de știință le-au examinat comportamentul de fumat în experimente controlate, dar și libere.
Pe măsură ce fumătorii purtau dispozitivul, oamenii de știință au antrenat un model de învățare profundă pentru a detecta evenimentele de fumat împreună cu topografia lor, incluzând lucruri precum momentul unei inhalări, numărul de inhalări, durata acestora, volumul acestora, intervalul dintre inhalări și durata fumatului.
Ei au organizat, de asemenea, trei focus grupuri cu 18 specialiști în tratamente anti-fumat pentru a vedea ce părere au despre dispozitiv.
„Aceste măsurători în timp real ne pot ajuta cu adevărat să înțelegem cât de profund implicată este o persoană în obiceiurile de fumat și să tratăm pacientul în consecință”, a comentat unul dintre specialiștii în renunțarea la fumat.
Vă recomandăm să citiți și:
O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez
Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu
Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare
Spuma cafelei cu lapte a inspirat un nou tip de tratament pentru cancer