Home » Știință » INTERVIU EXCLUSIV – Totul despre prima revistă SF creată de Inteligența Artificială

INTERVIU EXCLUSIV – Totul despre prima revistă SF creată de Inteligența Artificială

Publicat: 15.02.2023

DESCOPERĂ.ro a stat de vorbă cu Philippe Klein, co-fondator și director de creație al Infinite Odyssey, prima revistă SF creată de Inteligența Artificială (AI).

Philippe Klein a povestit pentru DESCOPERĂ.ro cum a început prima revistă SF creată de AI, cum ne-ar putea ajuta noile tehnologii, dar și de ce ar trebui să fim mai curioși atunci când vine vorba despre Inteligența Artificială.

DESCOPERĂ.ro: Bună ziuă, numele meu este Ioana, sunt redactor-șef al DESCOPERĂ.ro, cel mai important site de știință din România, iar astăzi vom discuta despre Inteligența Artificială și potențialul său în artă cu Philippe Klein, co-fondator și director de creație al Infinite Odyssey, prima revistă SF creată de Inteligența Artificială. Așadar, bine ai venit, Philippe, ne bucurăm să te avem astăzi aici!

Philippe Klein: Mulțumesc!

DESCOPERĂ.ro: În primul rând, poți să ne spui cum a început totul? Cum a apărut Infinite Odyssey?

Philippe Klein: Desigur! În urmă cu nouă luni, eu și câțiva prieteni așteptam să primim acces la orice listă posibilă de Inteligență Artificială, adică tehnologii AI pe punctul de a fi lansate, cum ar fi DALL·E și ChatGPT. Imediat cum am primit acces, ne-am gândit „Ei bine, asta e grozav!”. Am început să ne jucăm cu aceste instrumente, ne-am jucat în fiecare zi, iar la un moment dat ne-am gândit „Ce-ar fi dacă am crea ceva care să ne amintească de copilărie, ceva cu povești și imagini pe care ne-am fi dorit să le vedem atunci?”. Și așa a început totul.

„Produsul final este creat complet de AI”

DESCOPERĂ.ro: Este necesară intervenția umană asupra conținutului generat de AI? Este nevoie de vreun fel de cenzură?

Philippe Klein: Bineînțeles că interacțiunea umană va sta la baza AI, cel puțin pentru moment. Ceea ce încercăm noi să facem este să avem cât mai puțină interacțiune umană cu putință, astfel că folosim cât mai multe sisteme AI, dar produsul final este creat complet de AI. Atunci când vine vorba de publicare sau copiere, acestea sunt făcute de oameni. Așadar publicarea reprezintă acel 1% de interacțiune umană.

DESCOPERĂ.ro: Deci crearea acestei reviste [presupune] 1% interacțiune umană.

Philippe Klein: Publicarea; crearea, tot ce citești și vezi a fost făcut de AI, iar nouă ne place să spunem că este un spectacol în care noi oamenii participăm cât mai puțin posibil, așa că folosim AI chiar și pentru gramatică sau pentru a rezolva tot felul de lucruri mărunte. Ar fi mult mai rapid dacă am face-o noi oamenii, dar noi vrem să rămânem pe mâna AI până la capăt.

„De una singura, mașinăria nu este o minte foarte creativă”

DESCOPERĂ.ro: De ce ar trebui să apelăm la Inteligența Artificială pentru crearea de conținut creativ nou? Avem de-a face cu o criză de originalitate sau creativitate în rândul oamenilor?

Philippe Klein: Nu cred asta, cel puțin sper că nu este așa! Așa cum am spus, baza umană este cea care introduce idei și transmite sarcini mașinăriei. De una singura, mașinăria nu este o minte foarte creativă. Este mai degrabă o unealtă. Ai nevoie de persoana care poate folosi ciocanul, care poate folosi unealta astfel încât să creezi ceva grozav. Aș spune că, cel puțin pentru moment, este doar o nouă unealtă, o nouă modalitate de a te exprima, de a-ți expune gândurile, cu mai multă ușurință.

DESCOPERĂ.ro: Poate chiar o nouă unealtă prin care putem să ne exprimăm umanitatea, într-un mod cu totul diferit?

Philippe Klein: Absolut!

DESCOPERĂ.ro: Recent, Bill Gates a spus că Inteligența Artificială va fi schimbarea cea mare în tehnologie, următoarea revoluție. Tendințele actuale arată asta cu siguranță. Așadar, ce crezi? Ne îndreptăm spre o revoluție în tehnologie? Sau a început deja?

„Cred că este cel mai important moment de la Revoluția Industrială”

Philippe Klein: Da, cred că revoluție în tehnologie este expresia potrivită. Cred că este cel mai important moment de la Revoluția Industrială în ceea ce privește fluxul nostru de lucru. Doar să ne imaginăm în anii ’90, atunci când a fost introdus Internetul, oamenii o luaseră razna. Același lucru se întâmplă și acum. Noi, echipa care produce această revistă, ne bucurăm să fim aici, prezenți chiar la început, în timp ce AI devine accesibilă publicului.

DESCOPERĂ.ro: Ai menționat acest aspect și în răspunsul tău de mai devreme. Există opinii diverse pe acest subiect. Unii oameni se tem, în timp ce alții spun că ar trebui să rămânem calmi, că totul va fi bine, atunci când vine vorba de preluarea joburilor de către Inteligența Artificială. Cu doar câteva săptămâni în urmă, au existat zvonuri că anumite companii tehnologice încearcă să instruiască sisteme AI care să fie capabile de programare, astfel nemaifiind nevoie de atât de mulți programatori umani. Ce crezi despre asta? Suntem cu adevărat în pericol sau doar trecem printr-o etapă naturală în avansul tehnologic?

Unii experți chiar au numit acest moment A Patra Revoluție Industrială. Există asemănări aici; oamenii s-au temut și în trecut, atunci când Revoluția Industrială a schimbat lumea. Dar nimic nu s-a întâmplat, din contră, au apărut mai multe oportunități, mai multe locuri de muncă. Așadar ce crezi? Vom fi bine?

„Dacă ai așteptări realiste de la AI, atunci va fi un lucru bun”

Philippe Klein: Ai făcut o observație foarte interesantă în întrebarea ta. Vom fi bine? Totul depinde de modul în care privim lucrurile. Așadar, dacă o să ai gânduri negative, îți va fi mult mai greu să te adaptezi la aceste noi tehnologii. Noi încercăm momentan să ne concentrăm pe impactul pozitiv. Totul depinde de ceea ce crezi tu că poate fi și modul în care o folosești. Dacă ai așteptări realiste de la AI, atunci va fi un lucru bun. Acum, pentru mulți oameni, este un moment înfricoșător pentru că este o tehnologie nouă, este ceva ce nu știi cum să folosești.

Lasă-mă să îți dau un exemplu simplu. Să ne amintim că, în urmă cu 100 de ani, un film precum „King Kong” sau alte filme cu stop motion sau animatronică necesitau aceste platouri imense cu sute de oameni. Astăzi, dacă ne uităm la genericul unui film din seria „Avengers” sau un film Marvel, vedem mii de oameni care au lucrat [la acel film], de la partea digitală la cea de animație. Așadar nu cred că vom avea nevoie de mai puțini oameni din cauza AI, ci vom avea nevoie de mai mulți oameni care vor fi capabili să înțeleagă și să folosească acele instrumente. Nu cred că vom duce lipsă de locuri de muncă în sectorul creativ. Atât de multe locuri de muncă de care nici nu știm sunt create în acest moment. Da, unii oameni își vor pierde locul de muncă dacă nu este adaptează, asta este partea tristă, dar per ansamblu va crea o multitudine de noi oportunități.

DESCOPERĂ.ro: Exact! În general, cred că AI este aici pentru a ne ajuta, nu pentru a ne distruge, așa cum susțin unii oameni.

Philippe Klein: Sunt de acord!

DESCOPERĂ.ro: Crezi că într-un fel ne trădăm propria specie prin promovarea artei sau a conținutului creativ generat de Inteligența Artificială?

„Noi nu pretindem că facem artă umană”

Philippe Klein: Cred că momentan, având și eu experiență în domeniul artei, fiind jurnalist și artist, să spunem chiar artist uman, aceste idei apar din frică și dorința de gatekeeping, pentru că oamenii pur și simplu nu știu cum să aprecieze toate aceste opere de artă. Poți separa arta umană de cea generată de AI. Eu nu am o problemă cu asta. Noi nu pretindem că facem artă umană, putem să-i spunem artă AI, dar trebuie doar să fii deschis și curios.

DESCOPERĂ.ro: Exact! Curiozitatea ne va ajuta pe termen lung. Recent, OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a lansat un nou program capabil să detecteze textul generat de Inteligența Artificială, asta fiind o încercare de a calma temerile academicienilor care cred că studenții vor încerca să folosească AI pentru a trece examene, scrie eseuri și așa mai departe. Acestea fiind spuse, a învățat comunitatea AI din greșelile făcute de companiile de social media? Crezi că există un potențial aici pentru companiile AI să fie mai responsabile decât giganții tehnologici care le-au precedat?

Philippe Klein: Ceea ce pot spune eu este că orice companie din domeniul tehnologic este o companie până la urma urmei. Au investitori și vor să facă bani și trebuie să o facă astfel încât să supraviețuiască. Eu cred că va avea loc o nouă încercare de a educa oamenii în școli și universități. Întregul proces educativ trebui schimbat pentru că este mult prea învechit, cum să spun?

DESCOPERĂ.ro: Blocat în trecut, probabil.

„Democratizarea AI a fost un pas uriaș”

Philippe Klein: Da. Modul de învățare este mult prea învechit, astfel că eu cred că învățământul va trebui să se dezvolte odată cu noua tehnologie. Cât despre OpenAI, cred că a fost un mod de a spune „da, uite, noi încercăm să facem pași mici”. Democratizarea AI în noiembrie anul trecut, introducerea pentru mase, a fost un pas uriaș. Cred că școlile și universitățile trebuie să fie creative în acest moment.

DESCOPERĂ.ro: Da, trebuie să ne educăm. Nu este vorba doar despre folosirea AI pentru a-ți scrie eseul, trebuie să o folosești cu cap și chiar să înveți ceva pe parcurs. Cred că asta este ceva ce mulți dintre noi nu înțelegem. Așadar, cineva care nu este familiarizat cu AI și domeniul tehnologic, ce ar trebui să știe despre Infinite Odyssey?

„Este cu adevărat prima publicație creată complet de AI”

Philippe Klein: Tot ce pot spune e că este cu adevărat prima publicație creată complet de AI, chiar dacă este o publicație de fantezie. Odată ce o citești, mulți dintre cititori ne-au spus asta – primim o mulțime de emailuri și mesaje pe Instagram, care ne bucură enorm. Mulți ne spun că este cu adevărat impresionant să fie aici în același moment în care ceva unic a fost creat. Chiar dacă nu ești un fan SF sau horror, tot ar trebui să încerci și să vezi ce este posibil. Asistăm la apariția unui lucru nou. Și cred că multe alte lucruri vor urma.

DESCOPERĂ.ro: Exact. Avem tendința de a privi în trecut și a spune că „acesta a fost momentul în care ceva important a avut loc”. Dar acum, așa cum ai spus, suntem chiar în mijlocul acțiunii și ar trebui să profităm de asta, să fim curioși și să aflăm mai multe. Există un potențial uriaș aici.

DESCOPERĂ.ro: Cred că am ajuns la finalul discuției noastre. Mulțumim din nou pentru că ai vorbit cu noi și abia așteptăm să vedem ce va mai realiza AI-ul vostru; vom continua să vă urmărim pe Instagram și pe pagina oficială. Ai mai dori să ne spui ceva?

Philippe Klein: Doar să continuați să ne urmăriți și să fiți entuziasmați. Noi nu știm ce se va întâmpla peste câteva luni, dar cu siguranță vom continua să ne surprindem pe noi, dar și pe fanii noștri. Mulțumesc mult!

DESCOPERĂ.ro: Mulțumim și noi și mult succes!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

Care va fi următoarea revoluție în tehnologie, în viziunea lui Bill Gates?

ChatGPT are un alter ego malefic, iar internauții l-au descoperit. „Mi-a spus că respirația nu este etică”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie