Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea
Milioane de oameni din întreaga lume consumă cafea pentru a se revigora rapid și ușor. Cei mai mulți folosesc stimulentul sistemului nervos central care se găsește în mod obișnuit în cafea, ciocolată neagră, ceai și sucuri, mai degrabă în mod larg decât într-o manieră atentă și precisă, iar asta este în detrimentul lor.
Pentru un efect maxim al cofeinei, aceasta trebuie consumată cu moderație, având în vedere că doar câteva săptămâni de consum obișnuit (doar o ceașcă de cafea pe zi) provoacă dependență fiziologică.
Efectul stimulant al cofeinei apare prin blocarea anumitor receptori din creier. Acești receptori provoacă oboseală atunci când sunt umpluți cu molecule de adenozină, produse pe măsură ce facem efort în timpul orelor de activitate, potrivit Big Think.
Dar cu cât mai mult cofeină consumăm în mod regulat, cu atât mai mulți receptori creează și creierul. Un număr mai mare de receptori se traduce printr-o senzație mai mare de somnolență atunci când aceștia sunt umpluți cu adenozină. Așadar, persoanele care beau numeroase cafele pe zi se simt mai obosiți, iar obiceiul lor de a consuma cofeină pur și simplu îi readuce la starea alertă care apărea înainte de a deveni „dependenți” de cafeină.
Cel mai bun moment pentru a bea cafea
De aceea, este înțelept să ne stabilim selectiv consumul de cofeină. Cercetările publicate au oferit câteva sfaturi în acest sens.
Pentru început, cel mai bine este să aștepți câteva ore pentru cafeaua de dimineață, în loc să o bei la prima oră. Starea de amețeală pe care mulți o simt imediat după trezire dispare de obicei în 35-45 de minute, atunci când nivelul de cortizol, un hormon care stimulează vigilența și concentrarea, atinge un nivel maxim. Deci, ar trebui să poți înlocui cafea cu lapte de dimineață cu un mic dejun ușor, constând din iaurt, cereale sau fructe, care ar avea un efect stimulator similar.
Apoi, îți poți păstra băutura cu cofeină pentru un impuls la mijlocul dimineții (aproximativ între 9:30 și 11:30, dacă te trezești de obicei la 6:30 sau la scurt timp după), atunci când nivelul de cortizol din corpul tău începe să scadă.
Un alt moment bun pentru a bea cafea este cu 30 sau 60 de minute înainte de un antrenament. Sigur și surprinzător de eficient în creșterea forței fizice, rezistenței cardiovasculare și a rezistenței musculare, stimulentul poate fi cel mai bun medicament pentru îmbunătățirea performanței.
Eficiență crescută prin consum moderat
Fără îndoială, un moment în care cercetările au arătat fără echivoc că ar trebui să eviți consumul de cofeină este înainte de culcare. Cofeina reduce timpul de somn și diminuează eficiența odihnei nocturne, chiar și atunci când este consumată cu până la șase ore înainte de somn.
În nenumăratele sale forme, cofeina poate fi un instrument savuros care te ajută să funcționezi la capacitate maximă. Consumul moderat de cafea o poate face cu atât mai eficientă.
Vă mai recomandăm și:
O cafea costă mai mult în România decât în Spania sau Italia
Cafeaua cu lapte ar putea avea un efect antiinflamator asupra organismului
Microalgele hrănite cu zaț de cafea pot produce biodiesel cu emisii scăzute
Cele mai frecvente cauze ale stărilor de apatie și oboseală din timpul iernii, explicate de experți