Poluarea aerului vă poate da peste cap jocul de șah, arată un nou studiu. Majoritatea oamenilor respiră aer poluat, iar cercetătorii știu că poluarea aerului poate dăuna creierului nostru, prezentând riscuri pentru sănătatea cognitivă.
Noul studiu a constatat că, atunci când concentrația de particule fine din aer a crescut cu o anumită cantitate, jucătorii de șah au făcut un număr mai mare de erori în meciurile din turnee. Mai mult, aceste erori au crescut în gravitate, după cum a determinat un software care folosește inteligența artificială pentru a analiza partidele.
Mai exact, atunci când nivelul de particule fine a crescut cu 10 µg/m3, șansele ca jucătorii de șah să facă o greșeală au crescut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce magnitudinea erorilor lor a crescut cu 10,8 procente.
„Am constatat că, atunci când indivizii sunt expuși la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, aceștia fac mai multe greșeli și fac greșeli mai mari”, spune co-autorul Juan Palacios, economist în cadrul Laboratorului de urbanizare durabilă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).
Particulele (PM) sunt un cocktail de particule solide și picături lichide transportate în aer, care prezintă diverse substanțe precum praf, funingine, fum, materii organice și diverse substanțe chimice. Este adesea un produs secundar al combustiei, persistând în aer după ce ceva arde.
O parte din PM provine din surse naturale, cum ar fi vulcanii sau incendiile, dar o mare parte din poluarea aerului din orașe (și nu numai) are surse antropogene, cum ar fi centralele electrice, vehiculele sau agricultura.
PM este clasificat în funcție de mărimea particulelor, bucățile mai mici prezentând riscuri mai mari. Cel mai mic grup, numit particule fine sau PM 2,5, include particule cu un diametru de 2,5 microni sau mai puțin – o dimensiune care permite trecerea mai adânc în căile respiratorii și dincolo de acestea.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului duce la milioane de decese premature la nivel global în fiecare an. Este renumită pentru faptul că contribuie la cancer, boli de inimă și alte probleme de sănătate, dar un domeniu de cercetare în creștere caută, de asemenea, o înțelegere urgentă a efectelor sale cognitive.
Pentru noul studiu, cercetătorii au urmărit 121 de jucători la trei turnee de șah de opt săptămâni în Germania, din 2017 până în 2019, înregistrând peste 30.000 de mișcări. Inteligența artificială i-a ajutat să judece fiecare mișcare, să identifice deciziile optime și să semnaleze erorile.
De asemenea, au folosit senzori în interiorul locațiilor turneelor pentru a înregistra nivelurile de PM 2,5, plus dioxidul de carbon și temperatura. Condițiile exterioare pot afecta acești factori, notează autorii, chiar și în interior.
Nivelurile de PM 2,5 din interior în timpul turneelor au variat între 14 și 70 de micrograme pe metru cub de aer, a constatat studiul, comparabil cu aerul din multe zone urbane.
Toate semnele indică PM 2,5 ca fiind vinovate pentru performanțe mai slabe, raportează cercetătorii, alte variabile precum temperatura, CO2 și nivelul de zgomot neprezentând legături similare cu deciziile jucătorilor.
De asemenea, cercetătorii au luat în considerare și calitatea adversarilor jucătorilor, folosind evaluări standardizate de șah pentru a evalua dacă scăderea performanțelor ar putea indica doar o concurență mai dură.
Studiul a inclus și o analiză a variabilelor instrumentale, o metodă statistică de estimare a relațiilor de cauzalitate pentru a ajuta la excluderea altor explicații.
„Expunerea pur întâmplătoare la poluarea atmosferică este cea care determină performanța acestor oameni”, spune Palacios. „Împotriva unor adversari comparabili în aceeași rundă de turneu, faptul de a fi expus la diferite niveluri de calitate a aerului face o diferență în ceea ce privește calitatea mișcărilor și calitatea deciziilor”.
Combinația dintre poluarea aerului și presiunea timpului a făcut ca lucrurile să fie și mai rele, a constatat studiul. Atunci când jucătorii au fost forțați să se grăbească cu timpul într-o parte critică a meciului, încărcătura suplimentară de particule a crescut și mai mult probabilitatea unei erori cu 3,2 puncte procentuale, iar amploarea erorilor cu 20,2 procente, scrie ScienceAlert.
„Atunci când acești jucători nu au capacitatea de a compensa pentru performanța cognitivă mai scăzută cu o deliberare mai mare, atunci este momentul în care observăm cele mai mari efecte”, spune Palacios.
În timp ce acest studiu este limitat la jucătorii de șah, riscurile pentru sănătate ale PM nu sunt. Studiul folosește șahul pentru a ajuta la ilustrarea a ceea ce poate face poluarea aerului nu numai asupra plămânilor și inimilor, ci și asupra creierului.
Cercetătorii notează că ar putea exista implicații mult mai largi, dacă poluarea aerului are efecte cognitive similare în alte contexte.
Sunt necesare mai multe cercetări privind poluarea aerului și cogniția, dar acest studiu aruncă deja o lumină asupra modului în care calitatea aerului afectează calitatea procesului decizional în contexte complexe, spun cercetătorii.
Studiul a fost publicat în Management Science.
Un nou studiu confirmă că mașinile electrice reduc poluarea și îmbunătățesc sănătatea
Stratul de protecție pentru țesături care reduce poluarea cu microplastice
Cum ne împiedică poluarea luminoasă să vedem stelele?
Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar