Toate insectele de pe Pământ, mai grele decât toți oamenii și animalele de fermă din lume
Iată o întrebare interesantă. Ai prefera să te lupți cu un om nervos sau cu 15.000 de furnici furioase? Ce s-ar întâmpla oare dacă toate insectele de pe Pământ și-ar uni forțele? Ar fi o forță de temut, fiind explorată într-un studiu recent, care a calculat, pentru prima dată, greutatea totală a tuturor insectelor terestre și artropodelor aferente de pe Pământ.
Rezultatele sunt destul de intimidante. Dacă toate insectele terestre și-ar uni forțele, asta ar însemna o biomasă aproximativ egală cu greutatea tuturor oamenilor și animalelor de pe Pământ.
Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.
Conform estimărilor cercetătorilor, greutatea totală a tuturor insectelor și artropodelor terestre (cu excepția speciilor acvatice) se ridică la aproximativ 1.000 de milioane de tone metrice (Mt). Destul de mult, comparativ cu biomasa umană, aproximată la 400 de milioane de Mt, conform IFL Science.
Termitele, cele mai numeroase din biomasa grupului de insecte
Atingerea acestei estimări a fost un angajament uriaș. Acesta a implicat 500 de site-uri de sondaj pentru date, reprezentând mii de observații făcute de-a lungul anilor de cercetare și luate din peste 300 de locații. De asemenea, cercetătorii au căutat informații despre biomasa insectelor din sol și au cercetat printre frunzele de deasupra solului.
Aceștia au împărțit apoi numerele mai mari în grupuri reprezentative. Ei au descoperit că termitele se numără printre cei mai mari contribuitori la masa totală a tuturor insectelor terestre, fiind un grup de insecte eusociale, de mare succes, care există în colonii mari. Termitele au fost responsabile pentru 40% din biomasa grupului de insecte care trăiesc în sol, în comparație cu cele 30 de procente constituite de furnici, colembole și căpușe, la un loc.
„Setul de date dezvăluie distribuția de date a biomasei și populațiilor de artropode terestre, extinzând lucrările anterioare privind aceste densități caracteristice ale biomasei. Estimăm biomasa totală a artropodelor terestre la 300 de Mt greutate uscată, echivalentul a 150 de Mt de carbon”, au spus autorii studiului.
O perspectivă despre cât de intimidantă ar putea fi o armată de insecte
Autorii explică că studiul nu este lipsit de limitări. Cu toate acestea, cercetarea este un prim pas pentru obținerea unei idei rezonabile despre cât de intimidantă ar putea fi o armată de insecte.
„Artropodele au fost prezentate ca lucrurile mici care conduc lumea, datorită rolului lor central în multiple procese ecologice. Trebuie să le luăm în considerare dacă vrem să înțelegem pe deplin impactul umanității asupra planetei și posibilele consecințe ale schimbărilor climatice. Cuantificarea populațiilor de artropode stabilește o bază în raport cu care putem măsura schimbările viitoare ale comunităților de artropode și modul în care aceste schimbări, la rândul lor, ar putea afecta procesele globale”, a concluzionat unul dintre autorii principali ai studiului, dr. Yuval Rosenberg.
Vă mai recomandăm și:
Cum ne-ar putea ajuta insectele să prevenim accidentele rutiere?
Grup necunoscut de insecte, găsit în chihlimbar vechi de 35 de milioane de ani
Gândacii de bălegar își fac adăposturi mai adânci pentru a scăpa de schimbările climatice
Termitele sunt de fapt benefice pentru arbori, mai ales pe timpul secetei