Telescopul Webb a găsit „din greșeală” un asteroid între Marte și Jupiter
Observațiile eșuate ale unei ținte specifice urmărite de Telescopul Spațial James Webb (JWST) au rezultat în ceva mult mai interesant. În centura de asteroizi care plutește între Marte și Jupiter, telescopul a observat un asteroid extrem de mic, necunoscut până acum. Bucățica de rocă ar avea o lungime cuprinsă între 100 și 200 de metri și este probabil cel mai mic obiect remarcat până acum de JWST.
Descoperirea nu este doar o demonstrație magnifică a capacităților Telescopului Webb, dar și o confirmare a faptului că aceste capacități pot fi valorificate mai bine, clasificând milioanele de bucăți de moloz ascunse în centura principală.
Cercetarea a fost publicată în Astronomy and Astrophysics.
„Am detectat, în mod complet neașteptat, un mic asteroid în observațiile de calibrare a instrumentului MIRI disponibile publicului. Măsurătorile sunt unele dintre primele efectuate de MIRI care vizează planul ecliptic, iar cercetările noastre sugerează că multe obiecte noi vor fi detectate cu acest instrument”, a spus astronomul Thomas Müller de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania.
Un asteroid în proximitatea altui asteroid
Ținta calibrată a instrumentului MIRI a fost un asteroid mai mare din centura principală numit (10920) 1998 BC1, descoperit în 1998 și măsurând 15,7 kilometri. Imaginile obținute de Telescopul Webb, combinate cu datele de la alte telescoape terestre și spațiale, au permis cercetătorilor să testeze unele tehnici de limitare a dimensiunii și a orbitei asteroizilor.
Dar mai există un lucru de luat în seamă. Imaginile individuale au arătat un obiect vag care se mișca atât față de 10920, cât și față de sursele de lumină din fundal. Echipa a făcut o analiză atentă, constatând că vagul obiect era probabil un alt asteroid, mult mai mic, neidentificat anterior.
Descoperirea nu a fost confirmată la momentul publicării articolului, dar dacă va fi recunoscut, acesta ar putea fi unul dintre cei mai mici asteroizi descoperiți vreodată în centura de asteroizi, potrivit Science Alert.
Văzut de Telescopul Webb de la peste 100 de milioane de kilometri
„Rezultatele noastre arată că până și observațiile eronate ale lui Webb pot fi utile din punct de vedere științific, dacă ai și un pic de noroc. Detectarea noastră a fost făcută în centura principală de asteroizi, dar sensibilitatea incredibilă a lui Webb este cea care a făcut posibilă observarea acestui obiect de 100 de metri, de la o distanță de mai mult de 100 de milioane de kilometri”, a spus Muller.
Centura de asteroizi se află în planul Sistemului Solar, la o distanță cuprinsă între 2,2 și 3,2 unități astronomice de Soare, ceea ce înseamnă o distanță cuprinsă între 329 de milioane și 478,7 milioane de kilometri.
Vă mai recomandăm și:
Asimetria bizară a asteroizilor lui Jupiter ar putea fi, în sfârșit, explicată
Un crater din Africa de Vest sugerează că dinozaurii s-au confruntat cu mai mulți asteroizi uriași
Emiratele Arabe Unite anunță o misiune pentru a explora planeta Venus și Centura de asteroizi
Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară