Un seismolog a explicat cum au fost posibile cutremurele din Turcia și Siria

07 02. 2023, 11:47

Un cutremur extrem de puternic a zguduit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria. Datele de la seismometre sugerează că evenimentul inițial a avut o magnitudine de 7,8.

Undele seismice au fost detectate de senzorii din toată lumea. Fără îndoială, cutremurul a fost unul istoric, iar vibrațiile cauzate de energia din epicentru au avut efecte devastatoare asupra locuitorilor. Până la momentul publicării acestui articol, bilanțul a ajuns la 4.300 de morți în Turcia și Siria.

Multe clădiri s-au prăbușit, iar unele gazoducte ar fi fost avariate, fapt ce a dus la incendii.

Această regiune a Turciei este predispusă cutremurelor fiindcă este regăsită la intersecția celor trei plăci tectonice care alcătuiesc scoarța Europei, anume plăcile anatoliană, arabică și africană. Arabia se deplasează înspre nord spre Europa, ceea ce face ca placa anatoliană (pe care este situată Turcia) să fie împinsă spre vest.

Cum pot fi explicate cutremurele din Turcia și Siria?

Mișcarea plăcilor tectonice duce la acumularea de presiune, iar această eliberare bruscă de presiune este ceea ce duce la apariția cutremurelor și vibrațiilor din sol.

Cutremurul petrecut recent în Turcia a avut loc cel mai probabil pe una dintre faliile majore care reprezintă granița dintre plăcile anatoliană și cea arabică, fie falia anatoliană estică ori falia de la Marea Moartă.

Deși această regiune are parte de numeroase cutremure în fiecare an din cauza mișcării constante a plăcilor tectonice, seismul care a avut loc luni, 6 februarie 2023, a fost deosebit de puternic și devastator pentru că a fost eliberată foarte multă energie, a explicat Jenny Jenkins, de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Cum măsoară cercetătorii energia eliberată de cutremure?

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), doar trei cutremure cu magnitudinea mai mare de 6 au avut loc pe o rază de 250 kilometri din acest loc, începând cu 1970.

Cu o magnitudine de 7,8, evenimentul din 6 februarie este semnificativ mai mare decât cele anterioare, eliberând de două ori mai multă energie decât cel mai mare cutremur înregistrat în regiune, care a avut o magnitudine de 7,4.

Seismologii moderni folosesc scara de magnitudine a momentului seismic, care reprezintă cantitatea de energie eliberată de un seism (scara Richter este perimată, deși este uneori citată în mod greșit de jurnaliști).

De unde provine energia eliberată de seisme?

Această scară nu este liniară, fiecare pas reprezentând de 32 de ori mai multă energie. Asta înseamnă că o magnitudine de 7,8 eliberează de fapt de 6.000 de ori mai multă energie decât seismele cu o magnitudine de 5, care au loc de obicei în regiune.

Avem tendința să ne gândim că energia eliberată de un cutremur provine dintr-un singur loc, sau un epicentru, însă este, de fapt, cauzată de mișcările de-a lungul unei falii. Cu cât este mai mare cutremurul, cu atât mai mult s-ar fi deplasat falia.

Așadar, în cazul cutremurului de 7,8 a avut loc, cel mai probabil, o deplasare de 190 kilometri lungi și 25 kilometri lățime. Asta înseamnă că vibrațiile vor fi resimțite pe o zonă mai mare.

Vibrațiile severe până la violente (suficiente pentru a cauza avarii semnificative asupra clădirilor) ar fi fost resimțite de 610.000 de oameni din zonele din jur, până la 80 de kilometri depărtare spre nord-est de-a lungul graniței plăcii tectonice.

Vibrațiile de la cutremurele din Turcia și Siria, resimțite până în Cairo

Vibrații ușoare au fost resimțite, de asemenea, în capitala Istanbul (aflată la 815 kilometri depărtare), precum și Bagdad (800 kilometri) și Cairo (950 kilometri), potrivit Science Alert.

După un cutremur major vor urma alte cutremure mai mici, cunoscute drept replici, pe măsură ce scoarța se reajustează schimbărilor rezultate în urma stresului. Acestea pot continua timp de câteva zile sau chiar ani după evenimentul inițial.

În primele 12 ore după tremurul inițial din sud-estul Turciei, alte trei cutremure cu magnitudine peste 6,0 au avut loc. Prima replică, produsă la doar 11 minute după șocul inițial, a avut o magnitudine de 6,7, iar de atunci au avut loc alte sute de replici mai mici.

Un alt cutremur de 7,5 a avut loc înspre nord

Câteva ore mai târziu, un alt cutremur de 7,5 a avut loc înspre nord, dar pe un alt sistem de falii, anume falia Sürgü.

Tehnic vorbind, acest eveniment a fost suficient de puternic încât să fie considerat un cutremur separat, deși a fost cel mai probabil declanșat de primul seism și va genera propria serie de șocuri.

Deși replicile sunt de obicei semnificativ mai mici decât șocul inițial, acestea pot avea consecințe la fel de grave, avariind și mai mult infrastructura care a fost distrusă de primul seism, astfel împiedicând eforturile de salvare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul din Gaziantep, sit UNESCO, a fost grav avariat de cutremur

Poate fi un cutremur mai mare de 9,5 grade pe scara Richter? Iată ce spun geologii

Marte, o planetă surprinzător de dinamică. NASA a înregistrat peste 1.000 de cutremure pe Planeta Roșie

Antarctica, lovită de un val de cutremure fără precedent după ce un vulcan subacvatic s-a trezit