Un astronom a găsit 12 noi sateliți care orbitează în jurul lui Jupiter

09 02. 2023, 20:00

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar este acum, în mod oficial, „șefa” atunci când vine vorba de numărul de sateliți naturali, cu 12 noi sateliți confirmați recent. Astfel, numărul total de sateliți ai gigantului gazos Jupiter ajunge la 92, depășind astfel numărul impresionant de 83 de corpuri cerești care orbitează în jurul lui Saturn. 

În realitate, ambele planete ar putea fi însoțite de mai mulți sateliți, însă identificarea acestor corpuri cerești în miniatură reprezintă o provocare considerabilă pentru astronomi. Cele care sunt suficient de mici și nu pot fi detectate pot fi văzute probabil cu ajutorul unor telescoape extrem de puternice, care nu au un câmp vizual foarte larg pentru a cuprinde întregul sistem jovian, în timp ce strălucirea extremă produsă de Jupiter nu face decât să complice lucrurile.

Fără să se lase afectat de aceste dificultăți, dr. Scott Sheppard a petrecut ultimii doi ani urmărind orbitele celor 12 noi sateliți, iar rezultatele au fost publicate acum de Minor Planet Center (MPC).

Un lot anterior de sateliți joviani, descoperit tot de Sheppard, a fost publicat în 2018.

Unii sateliți jovieni efectuează orbite de 550 de zile

Dintre cei 12 sateliți, nouă se află printre grupurile îndepărtate de sateliți care orbitează în sens retrograd în jurul lui Jupiter, ceea ce înseamnă că se învârt în jurul planetei în direcția opusă față de sateliții interiori. De dimensiuni mici, toate aceste obiecte aflate în retrograd au nevoie de cel puțin 550 de zile pentru a completa o orbită, conform IFL Science.

Cei trei sateliți rămași au fost descoperiți în interiorul grupurilor de sateliți aflați în mișcare progradă, care se află între sateliții galileeni mari și apropiați și obiectele retrograde îndepărtate. Doi dintre aceștia sunt situați în grupul Himalia, care orbitează în jurul lui Jupiter la o distanță cuprinsă între 11 și 12 milioane de kilometri, iar celălalt aparține grupului Carpo, situat la aproximativ 17 milioane de kilometri de planetă.

Rămășițe ale unor sateliți mai mari

Tuturor celor 12 noi accesorii ale lui Jupiter le ia mai mult de 340 de zile să completeze o orbită și sunt prea mici pentru a merita o denumire oficială. Se crede că acești mici sateliți sunt rămășițele unor sateliți mai mari care s-au sfărâmat în urmă cu milioane de ani, după ce s-au ciocnit cu un alt obiect.

Deși astronomii nu pot spune exact ce anume s-a izbit de acești doi sateliți străvechi, descoperirile lui Sheppard din 2018 conțineau un indiciu sub forma unui satelit neobișnuit numit Valetudo.

Vă mai recomandăm și: 

Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii”

Cometele ar fi transportat ingredientele vieții pe Europa, luna lui Jupiter

Premieră! Vapori de apă descoperiți pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter

Test de cultură generală. De ce nu vom putea păși niciodată pe Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun?