O nouă aplicație pentru smartphone numită FAST.AI ar putea recunoaște simptomele accidentului vascular cerebral (AVC) în timp real.
Cercetările preliminare sugerează că aplicația ar putea fi la fel de precisă în diagnosticarea accidentului vascular cerebral ca și un neurolog.
Recunoașterea timpurie a simptomelor accidentului vascular cerebral poate duce la un tratament mai rapid, ceea ce poate minimiza efectele pe termen lung ale unui accident vascular cerebral și poate îmbunătăți șansele de recuperare completă.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces și una dintre principalele cauze de invaliditate în SUA. Aproximativ 85% din toate accidentele vasculare cerebrale din SUA sunt accidente vasculare cerebrale ischemice, care sunt cauzate de un cheag de sânge, care blochează fluxul de sânge către creier.
FAST.AI este o aplicație de smartphone complet automatizată pentru detectarea accidentului vascular cerebral sever, care utilizează algoritmi de învățare automată pentru a recunoaște asimetria facială (lăsarea mușchilor feței), slăbiciunea brațelor și modificările vorbirii, toate acestea fiind simptome comune ale unui accident vascular cerebral.
Acest studiu este în curs de desfășurare, iar aplicația mobilă este încă în curs de dezvoltare și nu este disponibilă publicului.
Aplicația pentru smartphone utilizează o înregistrare video facială a pacientului pentru a examina 68 de puncte de reper facial; senzori care măsoară mișcarea și orientarea brațelor, iar înregistrările vocale detectează modificările vorbirii. Informațiile de la fiecare test au fost trimise către un server de baze de date pentru analiză.
Cercetătorii au validat performanța FAST.AI prin testarea a aproape 270 de pacienți cu diagnostic de accident vascular cerebral acut (41% femei; vârsta medie de 71 de ani) în termen de 72 de ore de la internarea în spital la patru centre metropolitane majore de accident vascular cerebral din Bulgaria, în perioada iulie 2021 – iulie 2022.
Neurologii care au examinat pacienții au testat aplicația, apoi au comparat rezultatele FAST.AI cu impresiile lor clinice, scrie EurekAlert.
Aplicația pentru telefoane inteligente a detectat cu exactitate asimetria facială asociată cu accidentul vascular cerebral la aproape 100% dintre pacienți.
Aplicația a detectat cu acuratețe slăbiciunea brațelor în peste două treimi din cazuri.
Medicamentele pentru distrugerea cheagurilor trebuie administrate în termen de trei ore (până la patru ore și jumătate la anumiți pacienți eligibili) de la debutul simptomelor. Și cu cât tratamentul este administrat mai repede, cu atât sunt mai multe șanse pentru o recuperare mai bună: în medie, 1,9 milioane de celule cerebrale mor în fiecare minut în care un accident vascular cerebral rămâne netratat, potrivit American Stroke Association, o divizie a American Heart Association.
Cercetări anterioare au constatat că pacienții cu accident vascular cerebral care sunt tratați în termen de 90 de minute de la fiecare dintre primele simptome au avut de aproape trei ori mai multe șanse să se recupereze cu un handicap mic sau deloc, în comparație cu cei care au primit tratament la mai mult de 90 de minute de la debutul simptomelor.
O limitare a studiului este faptul că neurologii au efectuat depistările și i-au învățat pe pacienți cum să utilizeze aplicația.
Un profesor explică legătura dintre varicelă și riscul de accident vascular cerebral
O proteină din sânge poate reduce leziunile cerebrale după un accident vascular cerebral
Somnul excesiv poate provoca hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral
Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral