Test de cultură generală. Ce aliment nu expiră niciodată?
Mâncarea se strică. Aceasta este regula generală atunci când mănânci o dietă sănătoasă. Fructele, legumele, carnea, lactatele și cerealele integrale au toate un termen de valabilitate, de la zile la săptămâni, uneori luni sau chiar ani pentru alimentele conservate și uscate. Dar, în cele din urmă, alimentele adevărate vor mucegai, vor putrezi, se vor descompune și vor emite un miros neplăcut care va rămâne în frigider sau cămară. Și atunci ce aliment nu expiră niciodată?
Ce aliment nu expiră niciodată? Și nu doar că nu expiră, ci nu se strică, oamenii putând folosi același stoc din cămară timp de ani sau decenii la rând. Nu este un aliment procesat, ci unul natural, și șansele sunt mari să îl ai chiar acum în bucătărie.
Este vorba despre miere! Îndulcitorul natural făcut din scuipat de albine (poate dezgustător pentru unii, dar adevărat), amestecul gros care face ca totul, de la ceai la fulgi de ovăz și până la iaurt, să aibă un gust mai bun, nu va expira niciodată, conform Eat This, Not That!.
Ce aliment nu expiră niciodată?
Totul se datorează modului în care este făcut acest elixir dulce, prin magia albinelor și nectarului pe care acestea îl recuperează din flori. Procesul de la albină la cămară este unul metodic: după ce albinele iau nectarul, acesta este descompus în mod natural în zaharuri simple, iar albinele îl depozitează în faguri.
Apicultorii colectează ramele de fagure, răzuie stratul exterior ceros și le pun într-un extractor. Extractorul colectează mierea, după care aceasta se strecoară pentru a îndepărta orice ceară rămasă și, în final, este îmbuteliată.
Deși există zeci de mărci diferite de miere, atât timp cât singurul ingredient enumerat este „miere pură”, aceasta nu se va strica.
De ce nu expiră mierea?
Mierea are o perioadă de valabilitate atât de lungă deoarece este o formă de zahăr. În mod diferit de zahărul alb de masă, acest zahăr este higroscopic, ceea ce înseamnă că nu conține multă apă în stare naturală. Deoarece există atât de puțină umiditate, bacteriile și alte microorganisme care de obicei fac ca alimentele să se deterioreze nu pot prospera într-un mediu atât de uscat.
Mierea este, de asemenea, acidă, cu un nivel al pH-ului cuprins între 3,26 și 4,48. Aciditatea ridicată înseamnă că mierea va ucide orice alte bacterii care încearcă să supraviețuiască în ea. Și dacă este depozitată corespunzător, cum ar fi într-un borcan de sticlă bine închis, nu va fi expusă la un mediu umed care ar putea-o strica. Deci, atât timp cât mierea este sigilată corespunzător și depozitată într-un loc uscat, ar trebui să dureze pentru totdeauna.
Este sănătoasă mierea cristalizată?
Uneori mierea se va cristaliza, ceea ce unii oameni cred în mod greșit că înseamnă că s-a stricat. Este de fapt un semn că ai miere crudă, de bună calitate. Mierea este făcută din două tipuri principale de zaharuri: fructoză și glucoză. În funcție de echilibrul celor două tipuri de zaharuri și de ce tip de miere ai, aceasta s-ar putea cristaliza.
Și dacă o pui la frigider, probabilitatea ca aceasta să se cristalizeze este și mai mare. Pentru a face cristalele din nou lichide, poți pune mierea într-un vas cu apă caldă pentru a-i crește temperatura. Dar chiar și mierea cristalizată este bună de mâncat și nu înseamnă că s-a stricat.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au creat un nou tip de frigider, mai prietenos cu mediul
Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii
Efectele nevăzute ale obezității la copii. Legătura dintre sănătatea creierului și greutate
Cercetătorii încearcă să înțeleagă gena care ne face să mâncăm prea mult