Succesul funcționării organismului nostru depinde de activitatea a peste 70 de organe, fiecare cu o funcție unică. De la capacitatea de pompare a sângelui de către inimă, până la puterea de filtrare a ficatului, fiecare componentă a ecosistemului uman face parte integrantă din mașinăria mai mare.
Pentru a ne descompune hrana, pentru a regla zahărul, pentru a ne feri de toxinele lumii exterioare, corpul nostru depinde de organe pentru a-și asigura supraviețuirea. Dar, care este cel mai mare organ?
Pielea este cel mai mare organ din corp. Este mai degrabă un organ extern decât unul intern.
Potrivit National Geographic, un adult obișnuit poartă pe corp în jur de 2,5 kilograme și 22 de metri pătrați de piele.
Așadar, pielea este un organ. Poate părea contraintuitiv, deoarece multe dintre celelalte organe ale noastre sunt nevăzute.
Pielea, alcătuită din trei straturi, respectiv epiderma, derma și hipodermul, este un organ extern.
Totodată, pielea acționează ca o barieră foarte importantă între corp și bacterii, substanțe chimice și temperatură, scrie USA Today.
Epiderma este stratul cel mai exterior al pielii de pe corp. Acesta ne protejează corpul de vătămări, ne menține corpul hidratat, produce celule noi de piele și conține melanină, care determină culoarea pielii.
Pielea are trei straturi principale, iar epiderma este stratul cel mai exterior din corp. Celelalte două straturi ale pielii sunt derma și hipodermul.
Epiderma este cel mai subțire strat al pielii, dar este responsabilă pentru protejarea de lumea exterioară și este compusă din cinci straturi proprii.
Epiderma și derma sunt cele două straturi superioare ale pielii din corp. Epiderma este stratul superior, iar derma este stratul de mijloc. Dermul există între epidermă și hipoderm.
În timp ce epiderma este cel mai subțire strat de piele, derma este cel mai gros strat de piele. Dermul conține colagen și elastină, care contribuie la faptul că este atât de gros și susține structura generală a pielii.
Toate țesuturile conjunctive, terminațiile nervoase, glandele sudoripare, glandele uleioase și foliculii de păr există în dermă, precum și în hipoderm.
Tehnologia de economisire a combustibilului aviatic bazată pe pielea de rechin
Particulele de tutun împrăștiate, care se depun pe suprafețe, ar putea cauza boli de piele
Tehnologia din astronomie, folosită împotriva cancerului de piele