Imaginați-vă că ați putea să ieșiți în spațiul cosmic, să vă scoateți casca și să inhalați fără a suferi moarte înfiorătoare. Cum miroase spațiul cosmic?
Ne gândim la spațiu ca la un „loc” întunecat, tăcut și lipsit de aer. Un loc ca acesta nu ar putea avea miros, nu?
După cum se dovedește, spațiul are de fapt un miros distinct. Deși nu putem experimenta în mod direct cum miroase spațiul cosmic, deoarece, așa cum am menționat, oricine ar încerca să facă acest lucru ar muri aproape instantaneu, ceea ce putem mirosi sunt lucrurile care s-au întors din spațiu.
Costumele spațiale, de exemplu, miros diferit după ce s-au întors din spațiu față de înainte de decolare. Astronauții care se întorc din spațiu susțin că costumele lor miros a ars. Mirosul persistent al spațiului este „acru” și „metalic”, amintindu-le astronauților de carnea carbonizată sau de gazele de sudură.
Ce cauzează acest miros destul de neplăcut? Oamenii de știință cred că acesta ar putea proveni din hidrocarburi aromatice policiclice. Aceste lucruri sunt practic particule de mare putere care sunt eliberate în spațiu în timpul reacțiilor nucleare care alimentează stelele și supernovele, conform Reader’s Digest.
Totuși această duhoare este unul dintre multele mirosuri pe care spațiul le-ar putea avea. La urma urmei, universul este masiv, plin cu multe elemente și cu mulți compuși diferiți. Oamenii de știință au o idee destul de bună despre subtanțele care alcătuiesc multe „lucruri spațiale”, oferindu-le idei mai bune despre cum ar putea mirosi acestea.
Notabil este faptul că norul de praf din centrul Căii Lactee conține cantități mari de formiat de etil. Acesta este compusul care, pe Pământ, îi oferă zmeurei aroma sa. În plus, formiatul de etil în sine este creat dintr-o reacție între acid și un tip de alcool, care îi conferă un miros asemănător cu cel al romului.
Sateliții, inclusiv cei ai lui Elon Musk, au devenit o amenințare existențială pentru astronomie