Cercetătorii neozeelandezi au identificat un medicament cu potențial pentru o viață mai lungă.
Studiul Waipapa Taumata Rau, de la Universitatea din Auckland, demonstrează că tratamentul pe termen lung al șoarecilor sănătoși de la vârsta mijlocie (un an) cu un medicament utilizat în prezent pentru tratarea cancerului le poate crește durata de viață cu o medie de zece procente, până la aproximativ trei ani.
În acest studiu, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de control sau cu aceeași dietă la care s-a adăugat un medicament numit Alpelisib.
Șoarecii hrăniți cu dieta care conținea medicamentul nu numai că au trăit mai mult, dar au arătat unele semne de a fi mai sănătoși la bătrânețe, cum ar fi îmbunătățirea coordonării și a forței.
Cu toate acestea, cercetătorii sunt prudenți în ceea ce privește aplicarea la oameni, deoarece șoarecii tratați cu medicamentul au avut, de asemenea, unii markeri negativi ai îmbătrânirii, cum ar fi o masă osoasă mai mică.
„Îmbătrânirea nu se referă doar la durata de viață, ci și la calitatea vieții”, spune cercetătorul Dr. Chris Hedges. ,,Prin urmare, am fost încântați să vedem că acest tratament medicamentos nu numai că a crescut longevitatea șoarecilor, dar aceștia au prezentat și multe semne de îmbătrânire mai sănătoasă. Lucrăm acum pentru a înțelege cum se întâmplă acest lucru.”
„Nu sugerăm că cineva ar trebui să ia acest medicament pe termen lung pentru a prelungi durata de viață, deoarece există unele efecte secundare. Cu toate acestea, lucrarea identifică mecanisme cruciale pentru îmbătrânire, care vor fi de folos în eforturile noastre pe termen lung de a crește durata de viață și durata sănătății”, a explicat cercetătorul principal, profesorul asociat Troy Merry, potrivit EurekAlert.
„De asemenea, sugerează o serie de modalități posibile prin care tratamentele pe termen scurt cu acest medicament ar putea fi utilizate pentru a trata anumite afecțiuni metabolice, iar noi urmărim acest lucru în prezent.”
Profesorul Peter Shepherd spune că medicamentul numit Alpelisib țintește o enzimă numită PI 3-kinază.
„Lucrăm la dezvoltarea de medicamente care să vizeze PI 3-kinaza de mai bine de 20 de ani, deoarece dovezile indicau că acestea ar fi utile pentru tratarea cancerelor, deoarece multe cancere au o activare excesivă a acestei căi.
„Prin urmare, este minunat să vedem că aceste medicamente ar putea avea utilizări în alte domenii și să dezvăluie mecanisme noi care contribuie la bolile legate de vârstă. De asemenea, arată valoarea investițiilor pe termen lung în cercetare în domenii precum acesta.”
Studiul a fost publicat în Nature Aging.
Criză de antibiotice. Pacienții cer măsuri de la Agenţia Europeană pentru Medicamente
Timpul frecvent petrecut în spații verzi, asociat cu un consum redus de medicamente
Ce au descoperit cercetătorii după ce au administrat medicamente placebo într-un studiu pe oameni?
Un medicament ar putea restabili amintirile pierdute după o noapte de „tocit”