Oamenii sunt capabili să înțeleagă gesturile cimpanzeilor, arată noi cercetări
Oamenii păstrează o înțelegere a gesturilor făcute de alte maimuțe mari, chiar dacă nu le mai folosim noi înșine, potrivit unui studiu realizat de Kirsty E. Graham și Catherine Hobaiter de la Universitatea St Andrews din Scoția.
Descoperirea gesturilor folosite de maimuțele mari a oferit prima dovadă de comunicare intenționată în afara limbajului uman, iar în prezent au fost identificate peste 80 de astfel de semnale.
Multe dintre aceste gesturi sunt împărtășite de maimuțele non-umane, inclusiv de maimuțele înrudite la distanță, cum ar fi cimpanzeii și urangutanii.
Prima dovadă de comunicare intenționată în afara limbajului uman
Cu toate acestea, în ciuda faptului că oamenii sunt înrudiți mai îndeaproape cu cimpanzeii și bonobo, nu se mai crede că aceste gesturi ale maimuțelor sunt prezente în comunicarea umană, scrie EurekAlert.
Cercetătorii au testat înțelegerea oamenilor cu privire la cele mai comune 10 gesturi folosite de cimpanzei (Pan troglodytes) și bonobo (Pan paniscus) folosind un joc online.
Peste 5.500 de participanți au fost rugați să vizioneze 20 de videoclipuri scurte cu gesturi ale maimuțelor și să selecteze semnificația gestului din patru răspunsuri posibile.
Aceștia au constatat că participanții au avut performanțe semnificativ mai bune decât cele așteptate prin hazard, interpretând corect semnificația gesturilor cimpanzeilor și bonobo în peste 50% din cazuri.
Cele mai comune 10 gesturi folosite de cimpanzei și bonobo
Furnizarea participanților cu informații contextuale despre ceea ce făceau maimuțele din videoclip a crescut doar marginal rata lor de succes în interpretarea semnificației gestului.
Experimentele de redare video au fost utilizate în mod tradițional pentru a testa înțelegerea limbajului la primatele neumane, dar acest studiu a inversat paradigma pentru a evalua pentru prima dată abilitățile oamenilor de a înțelege gesturile celor mai apropiate rude vii ale lor.
Rezultatele sugerează că, deși nu mai folosim aceste gesturi, este posibil să fi păstrat o înțelegere a acestui sistem de comunicare ancestral. Autorii spun că rămâne neclar dacă abilitatea noastră de a înțelege anumite gesturi specifice maimuțelor mari este moștenită sau dacă oamenii și alte maimuțe mari au în comun capacitatea de a interpreta semnale semnificative datorită inteligenței lor generale, asemănării fizice și obiectivelor sociale similare.
Studiul a fost publicat în PLoS Biology.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cimpanzeii își sincronizează pașii la fel ca oamenii
Test de cultură generală. Cât ADN împărtășesc oamenii cu cimpanzeii?
Cimpanzeii recunosc craniile din propria specie. Cum își „plâng” aceștia morții?
Un comportament nemaivăzut până acum. Cimpanzeii folosesc insecte pentru a-și alina reciproc rănile