Uraganele din spațiul cosmic ne-ar putea arăta calea spre lumi extraterestre
Atunci când noi planete se formează în sistemele solare îndepărtate, ele creează vârtejurile și uraganele din spațiul cosmic care i-ar putea conduce pe astronomi direct la ele.
Stelele tinere sunt înconjurate de haos: norii de gaz, praf și gheață se învârt într-un așa-numit „disc protoplanetar”. Și când gravitația adună acest material la un loc, se nasc planetele.
Folosind Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de măsurare și datare a exoplanetelor juvenile care se formează în aceste discuri protoplanetare.
Studiind uraganele din spațiul cosmic formate din discurile protoplanetare care sunt vizibile în datele ALMA, astronomii pot face presupuneri educate despre exoplanetele care au determinat formarea acestor vortexuri.
De ce studiază astronomii uraganele din spațiul cosmic?
În majoritatea circumstanțelor, oamenii de știință pot folosi telescoape puternice pentru a observa diminuarea luminozității stelelor, ceea ce indică faptul că o exoplanetă tranzitează sau trece între Pământ și stea. Dar această echipă de cercetare studiază în mod special exoplanete tinere care sunt îndepărtate de stelele lor, iar aceste planete nu pot fi văzute clar cu tehnici tradiționale.
„Este extrem de dificil să studiezi planete mai mici, care sunt departe de steaua lor, văzându-le direct: ar fi ca și cum ai încerca să vezi un licurici în fața unui far”, a spus prof. Roman Rafikov, de la University of Cambridge, din Anglia, și Institute for Advanced Study, din SUA, într-o declarație.
„Avem nevoie de alte metode, diferite, pentru a învăța despre aceste planete”, a spus el.
O nouă metodă de a găsi exoplanete
Noua tehnică a echipei folosește o formă indirectă de observație pentru a studia exoplanetele: în loc să caute tranzituri, ei caută formațiuni neobișnuite, cum ar fi arce sau aglomerări, care se formează în discul protoplanetar.
„Ceva trebuie să provoace formarea acestor structuri”, a spus Rafikov.
„Unul dintre mecanismele posibile pentru producerea acestor structuri, și cu siguranță cel mai intrigant, este că particulele de praf pe care le vedem ca arce și aglomerări sunt concentrate în centrele vortexurilor fluide: în esență mici uragane care pot fi declanșate de o anumită instabilitate la marginile golurilor sculptate în discurile protoplanetare de planete”, a explicat el, potrivit Live Science.
Indicii despre Sitemul Solar
Studiind proprietățile vârtejurilor, care necesită o anumită perioadă de timp și masă pentru a se forma, astronomii pot estima vârsta și masa exoplanetei care le-a creat.
„Constrângerile noastre pot fi combinate cu limitele oferite de alte metode pentru a îmbunătăți înțelegerea caracteristicilor planetare și a căilor de formare a planetelor în aceste sisteme. Studiind formarea planetelor în alte sisteme stelare, putem afla mai multe despre cum a evoluat propriul nostru Sistem Solar”, a spus Rafikov.
Două lucrări despre cercetarea echipei au fost publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: una despre vârtejuri în sine și o alta despre utilizarea vârtejurilor pentru a măsura și data exoplanetele.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care este cea mai veche planetă din Sistemul Solar?
NASA a descoperit pietre prețioase pe Marte
Roverul chinez de pe Marte nu poate fi trezit din hibernare
Un satelit defunct al NASA a revenit pe Pământ după 38 de ani petrecuți pe orbită