NASA a dezvăluit planurile pentru testarea unor rachete cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp record, adică doar 45 de zile.
NASA a încheiat un parteneriat cu Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) pentru a face o demonstrație în spațiu a unui motor termic nuclear de rachetă în 2027.
Proiectul are ca scop dezvoltarea unui sistem de propulsie pentru călătoria în spațiu, foarte diferit de sistemele chimice care au prevalat de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol, potrivit The Guardian.
„Folosirea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă esențială pentru misiunile umane pe Marte, pe măsură ce călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”, a declarat NASA într-un comunicat.
Un beneficiu suplimentar ar fi creșterea capacității de încărcare științifică și o putere mai mare pentru instrumente și comunicații, potrivit agenției.
NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spațială Artemis, speră să trimită oameni pe Planeta Roșie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.
Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria de 482 milioane de kilometri până pe Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu cât de mult timp ar putea fi scurtat cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că aceasta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul cosmic cu o viteză record.
„Cu ajutorul acestor noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru pregătirea misiunilor cu echipaj pe Marte”, a declarat Nelson.
Sistemele de propulsie nucleară electrică utilizează propulsoare mult mai eficient decât rachetele chimice, dar oferă o cantitate redusă de împingere, potrivit agenției.
Un reactor generează electricitate care încarcă pozitiv propulsoarele gazoase, cum ar fi xenon sau kripton, împingând ionii prin intermediul unui propulsor, care împinge nava spațială înainte.
Utilizând în mod eficient o împingere redusă, sistemele de propulsie electrică nucleară accelerează navele spațiale pentru perioade îndelungate și pot propulsa o misiune marțiană cu o fracțiune din cantitatea de propulsie a sistemelor cu împingere mare.
Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024.
Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauți, inclusiv prima femeie pe suprafața Lunii, pentru prima dată din 1972.
Un semnal radio record de la o galaxie îndepărtată a oferit noi speranțe astronomilor
NASA intenționează să folosească o conductă de oxigen la Polul Sud al Lunii
Un satelit defunct al NASA a revenit pe Pământ după 38 de ani petrecuți pe orbită
NASA a cerut ajutorul SpaceX. „Avem o problemă gravă pe stația spațială”