Ce sunt, de fapt, punctele albe de pe căpșuni? Nu sunt semințe, așa cum cred unii
Căpșunile sunt pline (sau mai degrabă acoperite) cu surprize, pentru că acele puncte asemănătoare semințelor, nu sunt, de fapt, semințe.
Părțile cu sâmburi ale căpșunilor se numesc achene și sunt de fapt fructele plantei, fiecare dintre acestea conținând în interior o singură sămânță.
Termenul „achenă” se referă de fapt la fructul simplu și uscat produs de multe specii diferite de plante cu flori, inclusiv quinoa, hrișcă și canabis.
Căpșunile sunt, din punct de vedere tehnic, fructe agregate, din familia Rosaceae. Zmeura și murele se încadrează, de asemenea, în această categorie și fac parte din aceeași familie cu trandafirii.
Căpșunile sunt, din punct de vedere tehnic, fructe agregate
Termenul de „boabe” este vag în sensul că orice fruct comestibil, cărnos, care conține semințe poate fi numit boabe, dar există de fapt o clasificare științifică, scrie IFLScience.
Pentru a fi clasificat ca fiind o boabă, fructul trebuie să conțină mai mult de o sămânță și să fie format dintr-o coajă exterioară, un mijloc cărnos și o coajă interioară care conține semințele.
Boabele provin dintr-un singur ovar al unei flori individuale și sunt alcătuite din două grupuri distincte. Fructele de citrice aparțin grupului taxonomic hesperidium și sunt clasificate ca fructe de pădure modificate, în timp ce familia Cucurbitaceae (care include dovleceii, castraveții și pepenii) cuprinde grupul de fructe de pădure pepos.
Așadar, grepfrutul, lămâia verde și dovleacul sunt toate, din punct de vedere tehnic, fructe de pădure.
Căpșunile, spre deosebire de adevăratul grup de fructe de pădure, sunt, de fapt, țesutul umflat al receptacolului care ține pe suprafața sa fructul purtător de semințe.
Sunt căpșunile fructe de pădure?
Spre deosebire de alte fructe, atunci când floarea căpșunului este polenizată, fructul nu se umflă. În schimb, țesutul receptacolului se umflă, în timp ce fructul adevărat se separă în achene mici și uscate.
În plus, cele mai multe plante de căpșuni nici măcar nu sunt cultivate din semințele lor. Plantele de căpșuni trimit ceea ce se numește „stoloni” pe măsură ce cresc, în esență mici clone de căpșuni care vor prinde rădăcini și vor începe să crească atunci când ajung în pământ.
Ciclul de viață neobișnuit al acestor impostori ai fructelor de pădure înseamnă că ele sunt incluse în categoria fructelor agregate.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cât de periculoase pot fi căpșunile. Sunt printre crudităţile cele mai „otrăvite” cu pesticide
Beneficiile pe care le poţi obţine în urma consumului de căpsuni