Știați că există echipamentul virulicid care poate ucide virusurile și bacteriile în momentul contactului? Acesta ajută la protejarea oamenilor care, la rândul lor, ne protejează pe noi (cum ar fi pompierii), dar obținerea acestui tip de uniforme este o mare provocare.
Cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada, lucrează acum pentru a face țesăturile autodecontaminante potrivite pentru a fi produse în serie și, în cele din urmă, pentru toate tipurile de uniforme, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
„Vrem să luăm tehnologia din laborator și să o extindem astfel încât să fie eficientă și compatibilă cu procesele de producție la nivel de industrie, ceea ce este un pas foarte mare”, a spus Patricia Dolez, cercetătoare în domeniul textilelor.
Proiectul de un an se concentrează pe îmbunătățirea performanței pe termen scurt și lung a unui finisaj textil pe care Dolez și colegii ei cercetători James Harynuk și Jane Batcheller îl explorează.
Scopul este de a face echipamentul virulicid fezabil din punct de vedere economic pentru producția industrială la scară largă.
Abordarea constă dintr-un finisaj care utilizează N-halamine, compuși care pot ucide bacteriile și virusurile rapid și eficient și care pot fi grefate cu ușurință în textile.
Compusul este potrivit pentru toate uniformele de protecție, cum ar fi cele ale soldaților și lucrătorilor din spitale și până la pompieri și paramedici, scrie Interesting Engineering.
„Această soluție i-ar putea fi aplicată oricărui tip de îmbrăcăminte de protecție, chiar și măștilor, ceea ce oferă o modalitate suplimentară de a-i ajuta pe lucrătorii din serviciile de urgență să rămână sănătoși și în siguranță”, a spus Dolez.
Un sistem de reîncărcare necesar pentru a reactiva finisajul, care a fost aplicat unor articole de îmbrăcăminte, este de asemenea în curs de dezvoltare. Acest sistem necesită scufundarea îmbrăcămintei în soluții care conțin clor, cum ar fi înălbitorul.
Deoarece soldații de pe teren nu au întotdeauna acces la lux precum apă curentă sau mașini de spălat, trebuia să existe o modalitate ușoară pentru ei de a-și „reîncărca” hainele în condiții dure și în medii îndepărtate, a remarcat Dolez.
„Vrem să dezvoltăm un sistem cu o amprentă minimă, care să nu fie voluminos sau greu, să trebuiască făcut des și să poată fi aplicat cu ușurință. Ar putea fi o pulbere sau un lichid”, spune cercetătoarea.
În mai 2020, cercetătorii de la cel puțin două universități au susținut că au aplicat tehnologii de măști „electrice” capabile să neutralizeze coronavirusurile. Savanții au demonstrat o țesătură electrică capabilă să omoare coronavirusurile în momentul contactului cu ele.
Cum ne-ar putea ajuta insectele să prevenim accidentele rutiere?
Cercetătorii au creat microbateriile care ar putea alimenta roboți cât o insectă
Oamenii de știință au reușit, pentru prima dată, să controleze fulgerele