Noi imagini cu vecinii noștri galactici, surprinse de Telescopul Spațial Hubble
O colecție difuză și risipită de stele reci, sub forma unei galaxii neregulate, poate fi observată în centrul noilor imagini obținute de Telescopul Spațial Hubble. O galaxie în formă de disc poate fi văzută în stânga imaginilor, aceasta fiind înconjurată de o strălucire largă. Alte galaxii mai mici înconjoară cele două structuri cosmice. Între timp, fundalul imaginilor este un abis întunecat și în mare parte gol.
Noi imagini de la Telescopul Spațial Hubble arată galaxia LEDA 48062 din constelația Perseu. LEDA 48062 este o galaxie amorfă însoțită de un vecin galactic, anume galaxia uriașă, asemenea unui disc lenticular, UGC 8603.
O sumedenie de alte galaxii îndepărtate pot fi văzute în fundal, iar o mână de stele pot fi observate în prim-planul imaginilor, arată NASA.
De ce stelele din imaginile de la Hubble sunt înconjurate de patru puncte ascuțite?
Te-ai întrebat vreodată de ce stelele din imaginile de la Telescopul Spațial Hubble sunt înconjurate de patru puncte ascuțite? Ei bine, acestea sunt cunoscute astronomilor drept „linii de difracție”, fiind create atunci când lumina stelară se împrăștie (sau difractă) în jurul structurilor de suport din interiorul telescoapelor precum Hubble.
Cele patru linii pot fi observate doar în cazul obiectelor luminoase precum stelele, atunci când o cantitate însemnată de lumină este concentrată într-un singur punct. Obiectele mai întunecate, cum ar fi galaxiile LEDA 48062 și UGC 8603, nu prezintă linii de difracție vizibile.
Cu cât știm mai multe despre vecinii noștri galactici
Telescopul Hubble a studiat recent vecinii noștri galactici. LEDA 48062 este situată la doar 30 de milioane de ani-lumină depărtare de Calea Lactee, astfel fiind inclusă în campania de observații „Every Known Nearby Galaxy” (Fiecare Galaxie Cunoscută din Apropiere).
Scopul campaniei este observarea precisă a fiecărei galaxii cunoscute aflate la o distanță de 10 megaparseci (în jur de 33 milioane de ani-lumină) față de Calea Lactee, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).
Cu cât știm mai multe despre vecinii noștri galactici, cu atât putem afla mai rapid ce tipuri de stele există în diverse galaxii. De asemenea, astronomii pot cartografia structura locală a Universului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un „șarpe cosmic” într-o creșă stelară, surprins în noi imagini de la Observatorul European de Sud
Telescopul Hubble a găsit o „gaură de cheie cosmică” în constelația Orion
Astronomii au găsit o gaură neagră monstruoasă chiar în vecinătatea noastră cosmică
Un semnal radio bizar din spațiul cosmic, care bate ca o inimă, a fost detectat de astronomi