Ce culori pot vedea câinii? Mitul că văd doar în alb și negru a fost demontat

25 01. 2023, 13:00

Câinii văd în mod sigur diferit lumea față de oameni, dar este un mit faptul că vederea lor este doar în alb, negru sau nuanțe sumbre de gri. În timp ce mulți oameni pot vedea un spectru larg de culori, de la roșu la violet, câinilor le lipsesc acești receptori de lumină din ochi, care permit ființelor umane să vadă anumite culori, în special în gama roșie și verde. Dar cercetătorii susțin că două dintre culorile pe care le pot vedea câinii sunt galben și albastru.

Ceea ce tu vezi ca fiind roșu sau portocaliu, câinelui tău i se va părea doar o altă nuanță de cafeniu. Un instrument online de procesare a imaginii te lasă să vezi cum arată o fotografie în ochii câinelui tău.

Animalele nu pot folosi limbajul ca să descrie ceea ce văd, dar cercetătorii au învățat cu ușurință câinii să atingă cu nasul un disc în culori aprinse pentru a primi o recompensă. Apoi, au antrenat câinii ca să atingă un disc de culoare diferită de celelalte. Atunci când câinii bine antrenați nu au știut ce disc să apuce, cercetătorii au știut că aceștia nu pot face diferența între culori. Aceste experimente au arătat că, în cazul cățeilor, două culori ar putea fi văzute: galben și albastru, potrivit Big Think.

De ce nu pot vedea câinii toate culorile?

În spatele globului ocular, retinele ființelor umane conțin trei tipuri de celule speciale în formă de conuri, care sunt responsabile pentru toate culorile pe care le vedem.

Când oamenii de știință au folosit o metodă numită electroretinografie ca să măsoare modul în care reacționează ochii cățeilor la lumină, ei au constatat că aceștia au mai puține astfel de celule cu conuri. Comparativ cu cele trei tipuri ale oamenilor, câinii au doar două tipuri de receptori conici.

Câinii nu doar că văd mai puține culori decât vedem noi, dar, este probabil ca ei să nu vadă nici la fel de clar pe cât văd oamenii. Testele arată că, atât structura, cât și funcția ochiului unui câine îi fac să vadă lucrurile de la distanță ca fiind mai neclare. În timp ce ne gândim că vederea perfectă la oameni este 20/20, la câini aceasta este, probabil, 20/75. Asta înseamnă că, ceea ce o persoană cu o vedere normală vede de la o distanță de 20 de metri, un câine ar avea nevoie de doar șase metri distanță ca să vadă mai clar.

Este posibil să existe diferențe între abilitățile vizuale dintre rase. De-a lungul anilor, crescătorii au selectat câini de vânătoare, cum ar fi ogarii, pentru a avea o vedere mai bună decât, spre exemplu, buldogii.

Câinii pot vedea la fel de bine noaptea precum ziua

Dar acesta nu este sfârșitul poveștii. În timp ce oamenilor le este greu să vadă clar în condiții de lumină slabă, oamenii de știință cred că, probabil, câinii pot vedea la fel de bine la amurg sau în zori ca și în mijlocul zilei. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu cea a oamenilor, retina câinilor are un procent și un tip mai mare de receptor vizual. Numite celule bastonaș datorită formei lor, acestea funcționează mai bine în condiții de lumină slabă decât celulele conice.

Câinii au, de asemenea, un strat de țesut reflectorizant în partea din spate a ochilor care îi ajută să vadă în condiții de lumină mai slabă. Acest tapetum lucidum, asemănător unei oglinzi, colectează și concentrează lumina disponibilă pentru a-i ajuta să vadă atunci când este întuneric. Tapetum lucidum este ceea ce le oferă câinilor și altor mamifere acea reflexie strălucitoare a ochilor atunci când sunt prinși în farurile dumneavoastră noaptea sau când încercați să faceți o fotografie cu bliț.

Vânatul pe timpul nopții a încurajat evoluția vederii animalelor

Câinii împărtășesc același tip de vedere cu alte animale precum pisicile sau vulpile. Oamenii de știință cred că pentru acești vânători este important să detecteze mișcările prăzilor pe care le urmăresc noaptea și, tocmai de aceea, vederea lor a evoluat în acest fel.

Pe măsură ce multe mamifere și-au dezvoltat capacitatea de a căuta hrană și de a vâna în condiții de penumbră sau de întuneric, au renunțat la capacitatea de a vedea varietatea de culori pe care o au majoritatea păsărilor, reptilelor și primatelor. Oamenii nu au evoluat pentru a fi activi toată noaptea, așa că au păstrat vederea culorilor și o acuitate vizuală mai bună.

Înainte să îți pară rău întrucât cățeii nu pot vedea toate culorile curcubeului, ține minte că unele dintre simțurile lor sunt mult mai dezvoltate decât ale noastre. Aceștia pot auzi sunete mai înalte de la o distanță mai mare, iar nasul lor simte totul mult mai puternic.

Vă mai recomandăm și: 

Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită

De ce năpârlesc câinii și pisicile?

Cercetătorii au aflat care este cea mai inteligentă rasă de câini

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu