Timpul frecvent petrecut în spații verzi, cum ar fi parcurile și grădinile, ar putea contribui la reducerea consumului de medicamente eliberate pe bază de rețetă, potrivit unui studiu realizat în Finlanda.
Dacă ești suficient de norocos să locuiești lângă o pajiște sau o pădure, priveliștile acestor locuri de acasă nu par să aibă același efect. Nu a existat nicio asociere între utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală și numărul de spații verzi și acvatice aflate în apropierea oamenilor. Petrecerea timpului în spațiile verzi situate departe de casă reprezintă diferența, potrivit Science Alert.
Cercetătorii de la Institutul pentru sănătate și bunăstare, de la Universitatea Tampere din Finlanda și de la Universitatea din estul Finlandei au folosit date de la aproximativ 6.000 de locuitori din Helsinki, folosind medicamente pentru afecțiuni precum anxietate, insomnie, depresie, hipertensiune arterială și astm ca indicator al stării lor de sănătate. Cercetarea a fost publicată în Occupational and Environmental Medicine.
„Se crede că expunerea la medii naturale aduce beneficii sănătății umane, dar dovezile sunt contradictorii”, scriu cercetătorii.
Participanții la studiu au fost chestionați cu privire la medicamentele pe care le luau, precum și cu privire la câte spații „verzi și albastre” (medii naturale de pe uscat și din apropierea lacurilor, râurilor și oceanelor) puteau vedea de acasă, cât de des admirau aceste priveliști și cât de des petreceau timp sau făceau exerciții fizice în aceste spații.
În comparație cu mai puțin de o vizită săptămânală, trei sau patru vizite pe săptămână au fost asociate cu șanse cu 33% mai mici de a utiliza medicamente pentru sănătate mintală, cu 36% mai mici de a utiliza medicamente pentru tensiune arterială și cu 26% mai mici de a lua medicamente pentru astm.
Aceste cifre scad la 22%, 41% și, respectiv, 24% pentru cel puțin cinci vizite pe săptămână.
„Această constatare este în concordanță cu dovezile provizorii care subliniază importanța utilizării efective a spațiului verde în legătură cu sănătatea mintală și sugerează că același lucru este valabil și pentru alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul și hipertensiunea”, susțin cercetătorii.
Datele de aici nu sunt suficiente pentru a demonstra legătura de cauză și efect, dar merită luat în considerare faptul că cei cu o stare de sănătate mai bună au mai multe oportunități și motivație pentru a ieși afară, dar demonstrează că există o legătură potențială care merită explorată în continuare.
Studiile anterioare au arătat că nu durează mult până când efectele timpului petrecut în aer liber se fac simțite.
Însă, înainte ca oamenii să poată petrece timp în spații verzi, trebuie să existe astfel de spații, iar aici intervine planificarea urbană, potrivit autorilor noii cercetări.
Timpul petrecut în natură pare să încetinească bolile Parkinson și Alzheimer
Plantarea de copaci pe străzi poate salva vieți, arată un studiu
Cu cât călătorești mai departe de casă, cu atât vei fi mai sănătos, arată un studiu
O mutație a unei boli de oase, descoperită prin analiza unor schelete vechi de 1.000 de ani