Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronomie și astrologie?
Astrologia și astronomia sunt ambele concepte legate de Univers și, de fapt, în primele veacuri, astrologia și astronomia erau termeni folosiți în mod nediferențiat. Dar totuși, care este diferența dintre astronomie și astrologie?
Aceste două concepte au fost separate treptat începând cu secolul al XVII-lea, până când au fost declarate ca fiind complet independente una de cealaltă.
Înainte de inventarea telescoapelor și a altor obiecte similare care să ajute la observarea corpurilor astrale de deasupra, oamenii trebuiau să se bazeze pe ochiul liber. Ca atare, dezvoltarea timpurie atât a astrologiei, cât și a astronomiei s-a concentrat pe ceea ce era vizibil. Mai ales Soarele, Luna și cele cinci planete.
Majoritatea societăților vechi au legat aceste șapte obiecte de diferiți conducători puternici. Într-adevăr, în Grecia Antică, planetele erau denumite după zei și erau creditate ca deținând puterile acelor zeități ale căror nume le purtau, scrie UnderLuckyStars.
Din astfel de gânduri a fost adus în lume vechiul cadru numit astrologie. În astrologie, se crede că locurile acestor corpuri printre stelele zodiacului dețin calea spre înțelegerea a ceea ce putem anticipa de la viață.
Astronomie și astrologie. Care este diferența?
Astronomia este cunoașterea științifică a planetelor și a tuturor celorlalte obiecte cerești pentru a le studia originile, relațiile și mișcările viitoare. Astrologia este studiul modului în care mișcarea și schimbările obiectelor cerești afectează viața de zi cu zi a oamenilor și natura.
Astronomia utilizează dovezi științifice pentru a afirma ipoteze cu privire la Univers și la punctele sale de plecare.
Știința se dezvoltă continuu, deoarece noile progrese îi ajută pe experții spațiali cu descoperiri în continuă schimbare, iar aceștia colaborează cu diferite domenii și cadre universitare pentru a investiga planetele apropiate, stelele îndepărtate și diferite galaxii.
În timp ce astrologia are unele dintre trăsăturile unei științe autentice, cum ar fi utilizarea anumitor calcule matematice, a unor hărți complexe și a unei terminologii specifice, începând din jurul secolului al XVII-lea a început să fie dată la o parte ca știință.
Este astrologia o știință?
Prin examinarea științifică, astronomia înseamnă să ajute oamenii să înțeleagă mai bine Universul prin percepție și cercetare. Fiind un domeniu multidisciplinar, există o sumă de 17 subdiscipline. S-au făcut progrese uriașe datorită utilizării strategiilor inovatoare și a comunicării între diferite sfere academice.
Astronomii dirijează această cercetare amplă cu ajutorul unor programe de calculator și instrumente de măsurare specializate. Telescoapele și sateliții sunt, în general, folosite pentru a diseca și a aduna informații.
Există numeroase discuții cu privire la faptul dacă astrologia ar trebui să fie privită ca o parte reală a unei științe sau considerată pur și simplu mistică.
Ideile astrologiei sunt preluate din ipoteze care depășesc domeniile de examinare logică. Așadar, cu puține dovezi și cu proeminența acordată fanteziilor și superstițiilor, astrologia se încadrează sub umbrela pseudoștiinței.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum se formează, de fapt, planetele stâncoase? Astronomii ar fi elucidat misterul!
Astronomii au detectat sute de găuri negre, ascunse chiar sub ochii noștri
Gaia17bpp, o gigantă roșie care „a clipit” timp de șapte ani fără ca astronomii să știe
Astronomii au descoperit un fenomen bizar care are loc în galaxia Triunghiului