Un studiu arată cum pot apărea infecțiile fungice la persoanele sănătoase
Ciupercile precum Aspergillus sunt atât de răspândite în mediul înconjurător, încât respirăm sute sau mii de spori în fiecare zi. La persoanele sănătoase, ciupercile nu reprezintă de obicei o amenințare, dar pot provoca infecții mortale la cei cu sistemul imunitar compromis. Cu toate acestea, este din ce în ce mai mult recunoscut faptul că infecțiile virale, cum ar fi gripa sau SARS-CoV-2, pot crește riscul de infecții invazive cu Aspergillus chiar și la persoanele sănătoase.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că infecțiile fungice invazive sunt o amenințare în creștere la adresa sănătății umane și a reiterat că este nevoie de mai multă cercetare, conform Medical Xpress.
Până în prezent, se cunoșteau puține lucruri cu privire la modul în care ciuperca Aspergillus a reușit să „prindă rădăcini” și ce putem face pentru a scăpa.
Cum apar infecțiile fungice în organism, după o infecție virală?
Cercetătorii de la Universitatea din Calgary, Canada, în colaborare cu cercetători de la Universitatea McGill, Canada, au oferit noi informații despre motivele pentru care sistemul imunitar dă greș.
„Am descoperit că gripa și COVID-19 distrug o imunitate naturală necunoscută anterior, de care avem nevoie pentru a rezista la infecțiile fungice invazive”, spune Nicole Sarden, doctorandă la Universitatea din Calgary și primul autor al studiului.
Descoperirile, publicate în Science Translational Medicine, arată două tipuri de celule albe din sânge (neutrofile și un tip unic de celule B), care luptă în mod normal împreună împotriva infecțiilor fungice. Totuși, infecțiile precum COVID-19 sau gripa împiedică celulele B speciale să își facă treaba.
Lucrând pe șoareci și cu probe de sânge și țesut uman, cercetătorii au putut observa că, în urma unei infecții virale, neutrofilele au simțit o infecție fungică și s-au adunat în apropiere, dar nu au acționat pentru a distruge invadatorul așa cum se așteptau. Cercetătorii au aprofundat și au aflat că moleculele virale făceau aceste celule B apatice, împiedicându-le să coopereze cu neutrofilele, așa cum ar fi făcut-o în mod normal și, astfel, protejând ciuperca de distrugere. Înțelegerea acestui proces a dus la o nouă descoperire.
„Am descoperit, de asemenea, că există terapii actuale care ar putea fi reproiectate într-un mod realist și semnificativ pentru a înlocui anticorpii naturali care nu sunt produși de celulele B afectate de virus și pentru a restabili capacitatea neutrofilelor de a lupta împotriva acestei infecții”, spune Sarden.
Strategiile actuale de înlocuire a anticorpilor ar putea fi testate pentru a trata infecțiile fungice
Cercetătorul clinic, dr. Bryan Yipp, a declarat că studiul influenței infecțiilor virale asupra riscului de infecții invazive cu Aspergillus a pornit de la un pacient, al cărui deces a fost provocat de o infecție fungică asociată cu gripa.
„Această cercetare a fost declanșată de un tânăr pe care l-am îngrijit la terapie intensivă, pe suport vital, care a murit din cauza aspergilozei asociate cu gripa, după ce toate terapiile pe care le-am încercat au eșuat. Descoperirile noastre sunt oportune, având în vedere numărul mare de pacienți afectați de mai multe virusuri respiratorii, inclusiv de gripă”, spune dr. Bryan Yipp, autor principal al studiului.
Sarden și Yipp consideră că aceste descoperiri vor pune bazele unor noi teste de diagnosticare, bazate pe nivelurile naturale de anticorpi pentru a prezice cine are cel mai mare risc de infecții fungice invazive. Cercetătorii sunt de părere că strategiile de înlocuire a anticorpilor, disponibile în prezent, ar putea fi testate pentru a trata infecțiile cu Aspergillus în cadrul unor viitoare studii clinice.
Vă mai recomandăm și:
Cum ne protejează ADN-ul străvechi din genomul uman împotriva infecțiilor?
Medicii avertizează că infecțiile fungice s-ar putea răspândi mult mai repede în viitor
A fost descoperit organismul care se hrănește cu virusuri
Virusurile terapeutice ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului