Astronomii au descoperit un fenomen bizar care are loc în galaxia Triunghiului
După Andromeda și Calea Lactee, galaxia Triunghiului este cea mai mare galaxie din grupul nostru local de galaxii. Și ar putea lua titlul de cea mai ciudată pe baza unei noi analize efectuate de astronomi. Se pare că populațiile stelare mai tinere și mai bătrâne sunt segregate în funcție de vârstă, creând o distribuție unică, dar și un model ciudat în ceea ce privește aspectul galaxiei.
Galaxia are un diametru de 61.000 de ani-lumină. Are o distribuție dreptunghiulară a stelelor în centrul său și două brațe spiralate mari și bine definite.
Acolo se găsesc stelele mai bătrâne, care reprezintă cea mai mare parte din masa galaxiei. Dar stelele mai tinere și mai strălucitoare sunt distribuite în brațe spiralate mai puțin definite care se răspândesc în jurul celor două principale.
Acest lucru este cunoscut sub numele de model flocculent, deoarece aceste aglomerări de stele arată ca niște smocuri de lână.
„Cele mai tinere și cele mai bătrâne stele din galaxia Triunghiului – pe care le putem separa cu ajutorul mai multor filtre de lungime de undă ale Telescopului Spațial Hubble – sunt organizate foarte diferit”, a declarat Adam Smercina, cercetător postdoctoral la Universitatea din Washington, într-un comunicat.
Un model ciudat în ceea ce privește aspectul galaxiei
„Acest lucru este surprinzător. Pentru o mulțime de galaxii, cum ar fi Calea Lactee și Andromeda, stelele sunt distribuite în mod aproximativ uniform, indiferent de vârsta lor. Acesta nu este cazul aici.”
Observațiile au făcut parte din studiul Hubble Panchromatic Andromeda Treasury Triangulum Extended Region – sau PHATTER. Telescopul spațial a avut nevoie de 108 orbite pentru a observa toate secțiunile galaxiei în asemenea detaliu, oferind nu doar imagini profunde ale acestei galaxii apropiate, ci și vârstele stelelor sale și distribuția lor.
„Aceasta a fost o caracteristică în mare parte necunoscută și ascunsă a galaxiei, care era foarte greu de observat fără acest tip de studiu detaliat”, a adăugat Smercina.
De ce sunt stelele distribuite diferit?
Nu este clar de ce stelele sunt distribuite astfel. Echipa speră să colecteze și mai multe observații pentru a-i ajuta să înțeleagă istoria formării stelelor din această galaxie, scrie IFL Science.
Acest lucru ar putea oferi informații despre cum a apărut această distribuție ciudată.
„Un obiectiv major al studiului PHATTER a fost acela de a genera tipul de date detaliate și de înaltă rezoluție asupra acestei galaxii satelit proeminente, care ne va permite să examinăm structura sa în profunzime, să urmărim istoria formării stelelor și să comparăm ceea ce vedem cu teoriile privind formarea și evoluția galaxiilor”, a declarat Smercina.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Lumina din afara galaxiei noastre, mai strălucitoare decât credeam
Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată
Peekaboo, mica galaxie ascunsă care oferă o privire uimitoare în trecutul Universului
Moartea unei stele dezvăluie o gaură neagră care se ascunde într-o galaxie pitică