Roverul chinez de pe Marte, Zhurong, ar putea avea mari probleme după mai bine de un an și jumătate de când se află pe Planeta Roșie.
Oamenii de știință se străduiesc să facă roverul să se trezească din hibernare, un protocol de siguranță menit să-l protejeze de o iarnă brutală marțiană plină de furtuni puternice de nisip, au spus sursele pentru South China Morning Post (SCMP).
Roverul a fost pus în modul de repaus în mai 2022, iar oamenii de știință încearcă să-l facă să revină în acțiune de la sfârșitul lunii decembrie; este o soartă nefericită pentru o misiune care a fost deja declarată un succes de către autoritățile chineze, scrie Futurism.
O sursă familiară cu subiectul a declarat pentru publicația chineză că „cel mai probabil furtunile de nisip au slăbit serios capacitatea lui Zhurong de a-și folosi panourile solare pentru a genera energie”.
Aterizatoarele NASA au suferit deja sorți similare. La începutul anului trecut, dispozitivul de aterizare InSight al NASA s-a luptat să-și reîncarce bateriile din cauza prafului marțian care acoperă panourile solare. Apoi, în decembrie, NASA a anunțat încheierea misiunii.
Înrăutățind lucrurile pentru roverul chinez de pe Marte, cercetătorii încearcă din răsputeri să obțină imagini ale roverului Zhurong folosind sonda Tianwen-1 a Chinei, care înconjoară Planeta Roșie pe o orbită eliptică.
Roverul a fost programat să se trezească odată ce un anumit nivel de putere și un prag de temperatură au fost atinse, potrivit SCMP.
Deși soarta sa finală este încă necunoscută, Zhurong a depășit deja cu mult așteptările. Roverul a fost proiectat inițial pentru a rătăci prin peisajul marțian timp de doar trei luni.
În schimb, roverul a reușit să călătorească mai mult de 1.600 de kilometri, pe parcursul unui an întreg, înainte de a fi pus în modul de hibernare.
NASA și Armata SUA, alarmate de progresul „uimitor” al Chinei. „Suntem într-o cursă spațială”
O cometă care a fost ultima dată văzută de neanderthalieni, observată din nou
Test de cultură generală. De ce orbitează toate planetele în jurul Soarelui?
Coroana mijlocie a Soarelui a putut fi observată în premieră mondială