Cu cât călătorești mai departe de casă, cu atât vei fi mai sănătos, arată un studiu
Oamenii care călătoresc departe de casă simt că sunt mai sănătoși decât cei care stau mai mult timp pe lângă casă, arată un studiu al cercetătorilor de la University College London din Anglia.
Frecvența cu care călătoresc oamenii și numărul de locuri vizitate sunt aspecte importante, iar cei care călătoresc în mod regulat la mai mult de 25 de kilometri depărtare de casă sunt mai predispuși să declare că au o stare generală de sănătate mai bună.
Totodată, cei care călătoresc într-o varietate de locuri sunt mai predispuși să își viziteze prietenii și familia. Această creștere a participării sociale este legată o sănătate mai bună, conform Medical Xpress.
Accesul la mijloacele de transport, o necesitate în sprijinul călătoriei
Cercetătorii spun că rezultatele oferă dovezi solide ale necesității de a investi în opțiuni de transport pe distanțe medii și lungi și acces la trenuri și autobuze.
În cadrul noului studiu, publicat în revista Transport & Health, cercetătorii au analizat frecvența călătoriilor în nordul Angliei, acolo unde locuitorii au rezultate mai proaste în materie de sănătate decât cei din restul țării, iar multe zone rurale și suburbane au o accesibilitate redusă la transport.
„Am explorat legăturile dintre constrângerile de a călători la mai mult de 25 de kilometri de acasă, datele demografice și locația și participarea socială în modul în care rezidenții își percep propria sănătate, constatând că variabila esențială este numărul de locuri diferite pe care oamenii le vizitează în afara zonei lor locale. Aceasta are legătură cu o participare socială mai mare și o sănătate mai bună”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Paulo Anciaes.
Unele dintre persoanele mai în vârstă călătoresc mai puțin
Cercetătorii au realizat un sondaj online în rândul a 3.000 de locuitori reprezentativi la nivel național din nordul Angliei.
Echipa a folosit o tehnică de cercetare numită „analiza traseelor”, care descoperă efectele directe și indirecte ale constrângerilor de a călători în afara zonei locale a oamenilor.
Noul studiu a constatat că legătura dintre constrângerile de călătorie, participarea socială și sănătatea sunt mai puternice în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. În rândul acestui grup, constrângerile privind numărul de locuri diferite în care oamenii pot călători sunt legate de contactele mai puțin frecvente cu prietenii și de participarea la cluburi și societăți.
„Persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt mai susceptibile de a se confrunta cu alte constrângeri în ceea ce privește călătoriile, cum ar fi mobilitatea limitată. De asemenea, este mai probabil ca aceștia să sufere de singurătate. În nordul Angliei, zonele rurale și suburbane cu opțiuni de acces limitate sunt mai susceptibile de a suferi pierderi de populație, deoarece tinerii se mută în orașe mai mari în căutarea unui loc de muncă și a unor opțiuni bune de călătorie. Între timp, generațiile mai în vârstă sunt lăsate în urmă în aceste zone cu opțiuni de transport limitate. Numărul de locuri pe care le pot vizita este redus, ceea ce duce la o mai mică participare socială și la niveluri mai scăzute de sănătate generală”, a explicat dr. Anciaes.
Vă mai recomandăm și:
Vacanțele și călătoriile mai frecvente te-ar putea face cu 7% mai fericit
O broască a călătorit peste 6.000 de kilometri pe un pachet de banane
Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce
Un fizician a demonstrat că, de fapt, călătoria în timp este posibilă și fără paradoxuri