Un cuțit chirurgical care „miroase tumorile” poate detecta cancerul uterin în doar câteva secunde
Un cuțit chirurgical revoluționar care „miroase tumorile” poate să diagnosticheze cancerul uterin în câteva secunde, au constatat cercetătorii într-o descoperire care ar putea permite miilor de femei să primească un răspuns clar mai repede.
Cancerul uterin este a patra cea mai comună formă de cancer întâlnită la femei. Experții de la Imperial College London din Marea Britanie au descoperit că iKnife, așa cum a fost denumit, un dispozitiv care este deja folosit în tratarea cancerului de sân și a cancerului cerebral, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial, potrivit The Guardian.
„iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe de 89%, minimizând întârzierile actuale pentru femei în timp ce așteaptă un diagnostic histopatologic”, a scris echipa în jurnalul Cancers.
Cum funcționează cuțitul care „miroase” cancerul uterin?
Dispozitivul iKnife folosește curenți electrici ca să diferențieze între țesutul canceros și cel sănătos, analizând fumul emis atunci când țesutul prelevat prin biopsie este vaporizat.
Cercetătorii au spus că eficacitatea sa a fost dovedită folosindu-se mostre de țesut prelevate prin biopsie de la 150 de femei suspectate de cancer uterin, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnosticare.
„Există multe motive pentru care apar sângerări vaginale anormale după menopauză, iar cancerul uterin este doar unul dintre ele. Posibilitatea de a oferi un test de diagnosticare care exclude sau nu cancerul imediat, și care o face cu acuratețe, ar putea face o diferență”, a explicat Athena Lamnisos, director executiv al organizației caritabile Eve Appeal, care a finanțat cercetarea.
Rezultatul rapid și sănătatea psihică
Alison, în vârstă de 57 de ani, din vestul Londrei, care a avut simptome de cancer uterin la începutul acestui an, dar în cele din urmă a primit undă verde, a declarat că iKnife ar fi făcut o diferență uriașă în experiența sa.
„Din fericire, am fost una dintre persoanele cu sângerări postmenopauză suficient de norocoase încât să aflu că nu erau cauzate de cancer. A fost foarte frustrant să aștept rezultatele, care au durat aproape trei săptămâni pentru mine. Am fost rugată să merg personal pentru a primi și eu rezultatele, ceea ce pentru mine a fost un indiciu clar că erau vești proaste și că aveam într-adevăr cancer uterin. A fost terifiant. Ar fi fost o mare diferență dacă aș fi știut imediat că nu am cancer și nu ar fi trebuit să aștept trei săptămâni”, a declarat Alison.
Timpul, cel care face diferența în cazul unui diagnostic
Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea la Imperial College London, a declarat că, obținerea unui diagnostic în câteva secunde ar putea permite femeilor cărora li s-a confirmat că au cancer uterin să înceapă tratamentul mai devreme, în timp ce femeile sănătoase ar evita săptămâni de anxietate.
„Cu acuratețea sa ridicată a diagnosticului, de 89% și cu o valoare predictivă pozitivă de 94%, o persoană ar putea fi imediat reasigurată cu privire la probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife este negativ și ar putea accelera testele și tratamentele suplimentare pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului. Asta s-ar putea întâmpla în timpul așteptării confirmării din partea patologiei standard, care ar putea dura două săptămâni”, a declarat prof. Sadaf Ghaem-Maghami.
Vă mai recomandăm și:
Un bărbat care mai avea doar un an de trăit a scăpat de cancer. Ce tratament l-a ajutat?
Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin
Diagnosticarea rapidă a virusului hepatitei C, posibilă cu un test inovator lansat recent
De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune