Priveliște uimitoare cu Luna și Pământul! Imaginile surprinse de prima sondă lunară din istoria Coreei de Sud
Prima sondă lunară din istoria Coreei de Sud, Danuri, a trimis fotografii alb-negru cu Luna și Pământul, a anunțat recent Centrul Spațial Național al Coreei de Sud.
Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), numit în mod oficial Danuri, o combinație a cuvintelor coreene pentru „Lună” și „bucurie”, a fost lansată cu o rachetă SpaceX din Statele Unite în august 2022 și a intrat pe orbita lunară în decembrie 2022, potrivit Science Alert.
Imaginile surprinse între 24 decembrie 2022 și 1 ianuarie 2023 arată atât suprafața Lunii, cât și pe cea a Pământului. Acestea au fost făcute de la mai puțin de 120 de kilometri deasupra Lunii, a precizat Institutul de Cercetare Aerospațială din Coreea de Sud (KARI) într-un comunicat.
Sonda Danuri va testa tehnologia de „Internet spațial”
Imaginile și videoclipurile obținute de sondă vor fi folosite pentru a selecta potențialele locuri pentru aselenizare în 2023. Danuri efectuează o rotație completă în jurul Lunii la fiecare două ore, potrivit centrului sud-coreean.
Sonda spațială își va începe misiunea științifică în februarie 2023, ceea ce include cartografierea și analizarea suprafeței lunare și măsurarea forței magnetice și a razelor gamma.
De asemenea, sonda Danuri va testa tehnologia experimentală de „Internet spațial”, prin transmiterea de fotografii și videoclipuri către Pământ.
Președintele Yoon Suk-yeol a salutat realizările sondei Danuri drept un „moment istoric” în programul spațial al țării.
O aselenizare în 2023 și o amartizare până în 2045
Coreea de Sud a stabilit planuri ambițioase pentru spațiul cosmic, inclusiv aselenizarea unei nave spațiale până în 2023 și o amartizare până în 2045.
Danuri este prima misiune spațială de explorare a Coreei de Sud, efectuată dincolo de orbita Pământului. Danuri a fost lansată pe 4 august 2022, la bordul unei rachete rachetă SpaceX Falcon 9, de la stația spațială Cape Canaveral, Florida, SUA.
Danuri este o misiune comună între KARI și NASA, KARI gestionând fabricarea și operarea sondei orbitale, în timp ce NASA sprijină misiunea cu dezvoltarea uneia dintre încărcăturile științifice, precum și cu ajutorul comunicațiilor și navigației, conform unui acord semnat în 2016. Astfel, datele colectate de la Danuri vor ajuta, de asemenea, la planificarea programului Artemis al NASA, conform Space.com.
Vă mai recomandăm și:
Prima misiune spre Lună a Coreei de Sud a fost lansată
O coliziune între două nave spațiale pe orbita Lunii, evitată în ultimul moment
Orbita Pământului ar putea fi folosită pentru instalarea panourilor solare
NASA şi ESA lansează o nouă misiune spaţială pentru dezlegarea misterelor Soarelui