Capsula Orion a ajuns, în sfârșit, acasă. Ce urmează acum pentru nava spațială?
Capsula Orion din cadrul misiunii Artemis I a ajuns, în sfârșit, acasă. Capsula a revenit la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, SUA, în data de 30 decembrie 2022, astfel ducând la bun sfârșit o călătorie de nouă zile prin Statele Unite, la bordul unui camion.
Centrul Spațial Kennedy a fost locul de lansare pentru misiunea istorică Artemis I, care a trimis capsula fără echipaj într-o călătorie pe orbita lunară și înapoi.
Artemis I a decolat de la Centrul Spațial Kennedy în data de 16 noiembrie, la bordul megarachetei Space Launch System (SLS) și a sfârșit cu amerizarea în Oceanul Pacific, în apropiere de coasta Baja California, în data de 11 decembrie.
Ce se întâmplă acum cu Orion?
A fost nevoie de două zile ca Orion să ajungă în portul din San Diego după amerizare și încă o săptămână pentru ca echipele Artemis I să pregătească nava spațială pentru lunga sa călătorie spre casă, care a început în data de 21 decembrie, potrivit Space.
Totuși, finalul călătoriei nu înseamnă că echipele Artemis I pot răsufla liniștite.
„Acum că Orion s-a întors la Kennedy, tehnicienii vor înlătura încărcătura din capsulă. Scutul termic al capsulei Orion și alte elemente vor fi analizate în detaliu, iar pericolele rămase vor fi descărcate”, transmis NASA într-un anunț pe pagina sa oficială în data de 30 decembrie 2022.
Misiunea Artemis I a decurs incredibil de bine
Misiunea Artemis I a decurs incredibil de bine, de la lansare și până la amerizare. Însă, echipele misiunii vor continua să analizeze datele în lunile următoare pentru a se asigura că SLS și Orion sunt pregătite pentru transportul de astronauți, acest moment fiind așteptat să aibă loc în cadrul misiunii Artemis II, în anul 2024.
Misiunea Artemis II va trimite un echipaj în jurul Lunii și înapoi pe Pământ. Dacă totul decurge conform planului, misiunea Artemis III va trimite astronauți pe suprafața lunară, în apropiere de polul sudic al Lunii, în 2025 sau 2026. NASA are de gând să construiască un avanpost cu echipaj în acea regiune până la sfârșitul deceniului, acesta fiind un obiectiv esențial al programului Artemis.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Capsula Orion a revenit pe Pământ. Reușită pentru misiunea Artemis I!
Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună
Misiunea Artemis I a ajuns la Lună. Prima survolare a capsulei Orion!
Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată