Cofondatorul Neuralink plănuiește crearea unui tratament pentru orbire, bazat pe realitatea virtuală și augmentată

05 01. 2023, 20:00
Sursa foto: Profimedia

După ce a părăsit compania Neuralink a lui Elon Musk în 2021, Max Hodak se întoarce cu un nou start-up, care are în vedere o interfață creier-computer și lucrează la o proteză oculară de ultimă generație. Acesta speră ca proteza să aducă un nou tratament pentru orbire și, eventual, să deschidă calea pentru viitorul realității augmentate (AR) și virtuale (VR).

Într-un interviu recent pentru Futurism, Hodak a povestit despre conceptul de Science Eye al companiei sale Science Corp’s, care combină terapia genetică cu un ecran microLED pe retină pentru a restabili vederea.

După cum notează antreprenorul în domeniul neuroștiinței, aceste dispozitive Science Eyes au fost deja implantate la câțiva iepuri, despre care Hodak spune că „sunt bine”.

O tehnologie fără intervenții chirurgicale semnificative

Testele pe oameni sunt încă departe, „18 luni, să sperăm!”, dar Hodak crede că o variație a acestei tehnologii, care să folosească o „tehnologie de bază diferită, nu filmul microLED”, ar putea conduce la o experiență virtuală imersivă care să lase în urmă căștile greoaie de astăzi.

„Credem că vedem o cale de a crea ceea ce se va dovedi a fi cea mai bună tehnologie de afișare AR/VR, fără intervenții chirurgicale semnificative”, a spus Hodak.

Hodak a subliniat că este „extrem de diferit” față de Neuralink, deși start-upul este, în prezent, a doua cea mai bine finanțată companie de interfață creier-computer, cu un capital de 160 de milioane de dolari, după Neuralink.

O viziune foarte prudentă

Și, în ciuda conceptului ostentativ de VR, în general, Hodak a exprimat o viziune foarte prudentă asupra traiectoriei companiei.

„Abordarea tehnică pe care o dezvoltăm este extrem de diferită față de ceea ce făcea Neuralink. Totuși, în cele din urmă, viziunea noastră merge mult mai departe de protezele vizuale clinice. Dar vrem să lăsăm ambiția să crească odată cu succesul mai degrabă decât să facem declarații mari despre lucrurile pe care le-am putea face sau nu în viitor, în clipa aceasta”, a declarat Hodak.

Deocamdată, Science Corp se concentrează pe aducerea primului său produs către pacienți și, odată ce acest lucru se va întâmpla, vom vedea ce urmează.

Vă mai recomandăm și:

Tratamentul care redă vederea șoarecilor orbi i-a uimit pe cercetători

Facebook a creat un Headset pentru realitate virtuală de mărimea unor ochelari de soare

O româncă a creat o aplicaţie de realitate virtuală care plimbă turiștii prin Imperiul Roman

Corneea artificială care poate restabili vederea, dezvoltată de cercetători