Cercetătorii încearcă să înțeleagă gena care ne face să mâncăm prea mult
Alimentele bogate în calorii (bogate în grăsimi, ulei și zahăr) pot avea un gust bun, dar adesea provoacă supraalimentare, ceea ce duce la obezitate și la probleme majore de sănătate. Este gena care ne face să mâncăm prea mult ceva real?
Recent, a devenit clar că o genă numită CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 (CRTC1) este asociată cu obezitatea la oameni. Când CRTC1 este eliminată la șoareci, aceștia devin obezi, ceea ce indică faptul că funcționarea CRTC1 suprimă obezitatea. Cu toate acestea, deoarece CRTC1 este exprimată în toți neuronii din creier, neuronii specifici responsabili pentru suprimarea obezității și mecanismul prezent în acești neuroni sunt lucruri încă necunoscute.
Pentru a înțelege gena care ne face să mâncăm prea mult și a elucida mecanismul prin care CRTC1 suprimă obezitatea, un grup de cercetare condus de profesorul Shigenobu Matsumura, de la Graduate School of Human Life and Ecology din cadrul Universitatății Metropolitane Osaka, din Japonia, s-a concentrat pe neuronii care exprimă receptorul melanocortin-4 (MC4R).
Gena care ne face să mâncăm prea mult, studiată pentru prima dată
Cercetătorii au emis ipoteza că expresia CRTC1 în neuronii care exprimă MC4R a suprimat obezitatea, deoarece se știe că mutațiile din gena MC4R provoacă obezitate. În consecință, au creat o tulpină de șoareci care exprimă CRTC1 în mod normal, mai puțin în neuronii care exprimă MC4R, unde gena este blocată, pentru a examina efectul pe care pierderea CRTC1 din acești neuroni l-a avut asupra obezității și diabetului.
Când au fost hrăniți cu o dietă standard, șoarecii fără CRTC1 în neuronii care exprimă MC4R nu au prezentat modificări în greutatea corporală în comparație cu șoarecii martor. Cu toate acestea, atunci când șoarecii cu deficit de CRTC1 au fost crescuți cu o dietă bogată în grăsimi, au mâncat prea mult, apoi au devenit semnificativ mai obezi decât șoarecii de control și au dezvoltat diabet, scrie Eurek Alert.
Unul din factorii responsabili de mâncatul în exces
„Acest studiu a dezvăluit rolul pe care îl are gena CRTC1 în creier și o parte a mecanismului care ne împiedică să consumăm alimente bogate în calorii, grase și zaharoase. Sperăm că acest lucru va duce la o mai bună înțelegere a factorilor care îi determină pe oameni să mănânce în exces”, a spus profesorul Matsumura.
Rezultatele cercetării au fost publicate în FASEB Journal.
Vă recomandăm să citiți și:
O dietă săracă în grăsimi ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea cancerului
Psihedelicele pot schimba credințele celor care experimentează cu astfel de droguri
Cum ne antrenăm creierul? Exercițiile fizice, socializarea și pasiunile sunt cele mai importante
Iată ce se petrece în creierul nostru atunci când avem prea multe ședințe la birou