Cinci misiuni spațiale pe care să le urmărești în 2023
A fost un an plin de evenimente în ceea ce privește explorarea spațială, cu succese precum finalizarea misiunii Artemis 1 de la NASA, inaugurarea Telescopului Spațial James Webb și finalizarea stației spațiale chineze Tinagong.
Anul 2023 este așteptat să fie unul și mai aglomerat. Iată cinci dintre cele mai interesante misiuni de urmărit:
Agenția Spațială Europeană (ESA) se pregătește să lanseze în aprilie nava spațială Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), în ceea ce va fi prima misiune robotică europeană pe Jupiter.
1. Jupiter Icy Moons Explorer
Juice urmează să ajungă pe planetă în iulie 2031, după ce va efectua un zbor incredibil prin Sistemul Solar. Misiunea va intra pe orbita lui Jupiter și va efectua numeroase survolări ale sateliților săi mari și înghețați: Europa, Ganymede și Callisto, conform IFLScience.
După patru ani de survolări, Juice va intra pe orbita lui Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar, devenind prima navă spațială care a atins vreodată orbita din jurul satelitului unei alte planete. Lunile înghețate ale lui Jupiter sunt interesante, deoarece se crede că toate acestea găzduiesc oceane de apă lichidă sub suprafețele lor înghețate. Satelitul Europa, în special, este văzut drept una dintre cele mai probabile locuri din Sistemul Solar în care există viață extraterestră.
Juice va fi echipată cu zece instrumente științifice, inclusiv un radar de pătrundere a gheții, care ar putea să cerceteze oceanele interne. Această utilizare a radarului este un prim pas practic în cartografierea oceanelor asunse, deschizând calea pentru misiuni viitoare mai exotice care implică vehicule submersibile. Lansarea ar putea avea loc între 5 și 25 aprilie 2023.
2. SpaceX Starship
Deși compania aerospațială SpaceX nu a anunțat nici o dată, până la momentul scrierii articolului de față, primul zbor orbital de testare a navei spațiale Starship este foarte probabil să aibă loc la începutul anului 2023. Starship va fi cea mai mare navă spațială capabilă să transporte oameni de pe Pământ către destinații în spațiu (Stația Spațială Internațională este mai mare, dar a fost asamblată în spațiu). Va fi cel mai puternic vehicul de lansare care a zburat vreodată, capabil să ridice 100 de tone de încărcătură pe orbita joasă a Pământului.
Starship este denumirea colectivă a unui sistem format din două componente: nava spațială Starship (care transportă echipajul și încărcătura) și racheta Super Heavy. Componenta rachetă va ridica Starship la o altitudine de aproximativ 65 km, înainte de a se separa și de a reveni pe Pământ printr-o aterizare controlată. Componenta superioară a navei Starship va folosi apoi propriile motoare pentru a se împinge singură până pe orbită.
Au fost efectuate mai multe zboruri scurte de testare a părții de navă stelară a sistemului, cu diferite grade de succes. Dar zborul care va avea loc în curând va fi primul în care întregul sistem va fi folosit pentru a ajunge în spațiu ca o singură navă. Acest prim zbor orbital a fost programat inițial să fie lansat în septembrie 2022, dar a fost amânat de mai multe ori.
3. Proiectul dearMoon
Mult așteptatul proiect dearMoon, care va duce membrii publicului într-o călătorie de șase zile în jurul Lunii și înapoi, urmează să fie lansat pe Starship și a fost planificat inițial pentru 2023.
Data exactă va depinde de testarea cu succes a Starship, dar a fost programată încă din 2018. Aceasta va fi prima lansare adevărată de turism spațial de mare anvergură.
Finanțat de antreprenorul Yusaku Maezawa, a fost organizat un concurs pentru a selecta opt membri ai publicului (și un număr necunoscut de membri ai echipajului) care să se alăture lui Maezawa în această călătorie, totul fiind complet plătit. Câștigătorii și criteriile utilizate nu au fost dezvăluite, deși se bănuiește că invitații ar putea fi artiști consacrați sau aspiranți.
Misiunea va marca o schimbare mare a modului în care privim spațiul, deoarece, până acum, doar astronauții selectați pe baza unor criterii extrem de stricte au putut merge în spațiul cosmic (fără să fie puse la socoteală scurtele excursii de zece minute până la 100 km). O călătorie completă de mai multe zile prezintă riscuri extreme, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere tehnic.
Succesul sau eșecul misiunii dearMoon va decide dacă turismul în spațiu va deveni următorul pas măreț sau dacă acesta va fi readus la stadiul de vis.
4. Exploratorul de asteroizi se întoarce pe Pământ
OSIRIS-REx este o misiune NASA către asteroidul Bennu, aflat în apropierea Pământului. Un obiectiv cheie al acestei misiuni robotice a fost acela de a extrage mostre de pe Bennu și de a le returna pe Pământ pentru analiză.
OSIRIS-REx se întoarce acum rapid pe Pământ cu până la un kilogram de mostre prețioase de pe asteroid stocate la bord. Dacă totul merge conform planurilor, capsula se va desprinde de nava spațială, va intra în atmosfera Pământului și se va parașuta pentru a ateriza ușor în deșertul Utah pe 24 septembrie. Returnarea de mostre de asteroizi a mai fost realizată o singură dată până acum, de către misiunea Hayabusa 2 a Agenției Spațiale Japoneze, în 2020.
Bennu este o lume în formă de diamant, cu o dimensiune de doar jumătate de kilometru, dar are multe caracteristici interesante. Se crede că s-a desprins dintr-un asteroid mult mai mare în primii zece milioane de ani de existență a Sistemului Solar. Unele dintre mineralele detectate în interiorul său au fost alterate de apă, ceea ce înseamnă că străvechiul corp părinte al lui Bennu avea apă lichidă.
De asemenea, acesta conține o abundență de metale prețioase, inclusiv aur și platină. În cele din urmă, Bennu este clasificat ca fiind un obiect potențial periculos, cu o posibilitate (foarte) mică de impact cu Pământul în următorul secol.
5. Nava spațială privată a Indiei
În timp ce SpaceX este cea mai importantă companie privată de lansări spațiale, există multe altele care își dezvoltă propriile serii de lansatoare în întreaga lume. Skyroot Aerospace, care și-a lansat cu succes racheta Vikram-S în noiembrie 2022, va deveni în curând prima companie privată indiană care va lansa un satelit.
Racheta în sine a ajuns la o altitudine de 90 km, o distanță care ar trebui îmbunătățită pentru a pune pe orbită o constelație de sateliți. Prima lansare de sateliți a Skyroot este planificată pentru 2023, cu scopul de a submina costurile rivalilor privați în domeniul lansărilor spațiale prin producerea rachetelor sale tipărite 3D în câteva zile. Dacă va avea succes, acest lucru ar putea oferi, de asemenea, o cale pentru lansări mai ieftine de misiuni științifice, permițând o rată mai rapidă de cercetare.
În mod clar, interesul în domeniul spațial rămâne ridicat. Cu multe progrese și lansări îndrăznețe care vor avea loc în 2023, intrăm într-o nouă etapă asemănătoare cu „epoca de aur” a lansărilor spațiale din anii 1960 și 1970.
Vă mai recomandăm și:
Primele imagini făcute de Telescopul Spațial James Webb, dezvăluite de NASA
Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună
Telescopul James Webb a observat „moartea dezordonată” a unei stele
O nouă misiune NASA va studia apa de pe Pământ din spațiu. De ce este importantă?