Efectele nevăzute ale obezității la copii. Legătura dintre sănătatea creierului și greutate
Obezitatea la copii este o problemă gravă de sănătate care poate avea efecte negative pe termen lung asupra bunăstării fizice și mintale. Este definită ca având un exces de grăsime corporală și este determinată, de obicei, prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC) al unui copil.
Obezitatea la copii este adesea rezultatul unei combinații de factori, inclusiv genetica, stilul de viață și mediul înconjurător. Copiii care sunt obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. De asemenea, cei mici se pot confrunta cu provocări sociale și emoționale, cum ar fi discriminarea și stima de sine scăzută, conform SciTechDaily.
Potrivit unei noi cercetări care utilizează date RMN dintr-un amplu studiu pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copiilor din SUA, s-a constatat că o greutate și un indice de masă corporală (IMC) mai mari în preadolescență sunt asociate cu o sănătate precară a creierului.
Sănătatea creierului, afectată de obezitate
Constatările, care au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA), sugerează că obezitatea la copii poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Aceste constatări evidențiază importanța abordării și prevenirii obezității la copii pentru a promova sănătatea generală a creierului.
„Știm că a fi obez la vârsta adultă este o chestiune asociată cu o sănătate slabă a creierului. Cu toate acestea, studiile anterioare asupra copiilor s-au concentrat adesea pe populații de studiu mici și specifice sau pe aspecte unice ale sănătății creierului”, a declarat Simone Kaltenhauser, cercetător postuniversitar în radiologie și imagistică biomedicală la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut, SUA.
Obezitatea infantilă este o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică în SUA. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor estimează că aproximativ 20% dintre copiii americani sunt obezi.
Modificările la nivelul creierului, cauzate de obezitate, vizibile din copilărie
Studiul lui Kaltenhauser a folosit date imagistice din studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), care a inclus 11.800 de copii cu vârste cuprinse între nouă și zece ani. După ce au fost excluși copiii cu tulburări de alimentație, afecțiuni neurologice și boli psihiatrice și leziuni cerebrale traumatice, grupul de studiu a inclus 5.100 de copii.
Ca să obțină o viziune cuprinzătoare asupra sănătății creierului în cadrul grupului de studiu, echipa a evaluat informațiile obținute prin RMN structural și RMN funcțional în stare de repaus (fMRI). Acesta permite cercetătorilor să măsoare activitatea creierului prin detectarea modificărilor în fluxul sanguin.
Cercetătorii au observat modificări structurale ale creierului la copiii cu scoruri Z ale greutății și IMC mai mari, inclusiv afectarea semnificativă a integrității materiei albe. Zonele de degradare au inclus materia albă a corpului calos, principalul conector dintre cele două emisfere ale creierului și traiectele din interiorul emisferelor care conectează lobii creierului.
„Este izbitor faptul că aceste modificări au fost vizibile încă din copilărie”, a declarat Kaltenhauser.
Motivația și luarea anumitor decizii au fost afectate
Cercetătorii au observat, de asemenea, o subțiere a stratului cel mai exterior al creierului, sau cortexul, care a fost asociat cu afectarea funcției executive.
„Ne așteptam la scăderea grosimii corticale în rândul copiilor cu o greutate mai mare și cu scorul z al IMC-ului, deoarece acest lucru a fost constatat anterior în subeșantioane mai mici ale studiului ABCD. Cu toate acestea, am fost surprinși de amploarea afectării materiei albe”, a declarat Kaltenhauser.
Imaginile fMRI în stare de repaus au arătat că scorurile z de greutate și IMC crescute au fost asociate cu o conectivitate scăzută în rețelele funcționale ale creierului, care implică controlul cognitiv, motivația și luarea deciziilor bazate pe recompense.
„Creșterea IMC și a greutății nu sunt asociate doar cu consecințele asupra sănătății fizice, ci și cu sănătatea creierului. Studiul nostru a arătat că scorurile z ale greutății și IMC mai mari la copiii de nouă și zece ani au fost asociate cu modificări ale macrostructurilor, microstructurilor și conectivității funcționale care au înrăutățit sănătatea creierului”, a spus Kaltenhauser.
Vă mai recomandăm și:
Alimentele care te ajută să ai un creier sănătos
Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului
Suicidul, nefericirea, obezitatea, foarte des întâlnite la copiii din țările bogate
Zahărul modifică microbiomul și elimină protecția împotriva obezității și a diabetului