Un răspuns foarte scurt ar fi „Soarele”, dar, în afară de acesta, care este cea mai apropiată stea de Pământ?
Cea mai apropiată stea de Pământ este un sistem cu trei stele numit Alpha Centauri.
Cele două stele principale sunt Alpha Centauri A și Alpha Centauri B, care formează o pereche binară. Acestea se află la aproximativ 4,35 ani-lumină depărtare de Pământ, conform NASA. A treia stea se numește Proxima Centauri sau Alpha Centauri C și se află la aproximativ 4,25 ani-lumină distanță față de Pământ, ceea ce o face cea mai apropiată stea, dacă excludem Soarele.
Potrivit NASA, Alpha Centauri A și B se află, în medie, la aproximativ 23 de unități astronomice (AU) una față de cealaltă, o distanță puțin mai mare decât distanța dintre Soare și Uranus. (O unitate astronomică este distanța medie dintre Pământ și Soare, care este egală 149.597.870 de kilometri.)
Cea mai mică distanță dintre cele două stele este de 11 unități astronomice, conform NASA și acestea orbitează un centru de gravitație comun la fiecare 80 de ani, scrie Space.com.
Proxima Centauri se află la aproximativ o cincime dintr-un an-lumină (sau la 13.000 UA) distanță față de celelalte două stele, o distanță care îi face pe unii astronomi să se întrebe dacă ar trebui să fie considerată parte a aceluiași sistem.
Proxima Centauri ar putea trece prin sistem și să părăsească vecinătatea în câteva milioane de ani sau ar putea fi legată gravitațional de perechea binară. Dacă este legată, are o perioadă orbitală în jurul celorlalte două stele de aproximativ 500.000 de ani.
Cu ochiul liber, Alpha Centauri A și B strălucesc ca o singură stea, făcându-le a treia cea mai strălucitoare „stea” de pe cerul nostru nocturn. Cele două stele separate pot fi văzute printr-un telescop mic, făcând din sistem una dintre cele mai ușor observabile stele binare.
Proxima Centauri este prea slabă pentru a fi văzută fără ajutor, iar printr-un telescop apare la aproximativ patru diametre ale lunii pline distanță de celelalte două.
Astronomii au anunțat în august 2016 că au detectat o planetă de dimensiunea Pământului care orbitează în jurul lui Proxima Centauri. Planeta, cunoscută sub numele de Proxima b, este de aproximativ 1,3 ori mai grea decât Pământul, ceea ce sugerează că exoplaneta este o lume stâncoasă, au spus cercetătorii.
Iar distanța relativ mică a Proxima b față de Pământ o face o țintă deosebit de atrăgătoare pentru oamenii de știință.
NASA va testa în curând aeronava supersonică X-59
O sursă neașteptată ajută Universul să strălucească mai puternic decât ar trebui
Marte este mai activă decât se credea. Ce dezvăluie interiorul planetei?
Găurile negre primordiale, excluse drept candidate la materia întunecată