Cercetătorii au găsit o metodă eficientă de a-i determina pe oameni să bea mai puțin alcool: evidențiați riscul crescut de cancer care vine odată cu consumul de alcool, cu numărarea fiecărui pahar.
Prea mult alcool nu duce doar la cancer, bineînțeles. Excesul de băutură este asociat cu o serie întreagă de probleme, inclusiv moartea prematură, boli de inimă, probleme digestive și un risc crescut de demență.
„Am constatat că asocierea informațiilor despre alcool și cancer cu o anumită acțiune practică – numărarea băuturilor – i-a determinat pe băutori să reducă cantitatea de alcool pe care o consumă”, a declarat economistul și psihologul Simone Pettigrew de la The George Institute for Global Health.
Pentru studiu, au fost completate trei sondaje. Participanții au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat diferite reclame și mesaje despre consumul de alcool.
O singură combinație a ieșit în evidență, în comparație cu un grup de control: O reclamă televizată care făcea legătura între băutură și cancer, împreună cu sugestia de a ține evidența băuturilor, a fost una dintre cele mai eficiente pentru a-i determina pe oameni să încerce să reducă consumul de alcool, scrie ScienceAlert.
A fost, de asemenea, singura combinație în care oamenii și-au redus semnificativ consumul de alcool pe parcursul a șase săptămâni.
„Mulți oameni nu știu că alcoolul este un agent cancerigen”, a spus Pettigrew. „Este o informație importantă la care băutorii ar trebui să aibă acces. Dar a le spune oamenilor că alcoolul provoacă cancer este doar o parte a soluției – trebuie să le oferim, de asemenea, modalități de a acționa pentru a-și reduce riscul.”
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de alcool poate fi atribuit la până la 7 la sută din decesele premature la nivel mondial, iar conștientizarea consumatorilor de alcool cu privire la riscurile pentru sănătate este o modalitate de a aborda această problemă.
În timp ce agențiile de sănătate au analizat, de asemenea, modalități de a face ca băutura să fie mai puțin disponibilă și mai scumpă, în cele din urmă, alegerile personale vor determina dacă comportamentul în ceea ce privește alcoolul se va schimba sau nu pe termen lung.
În acest studiu, participanții au fost aleși pentru a fi ,,reprezentativi din punct de vedere demografic pentru publicul australian consumator de alcool”, deci nu este o abordare care va funcționa neapărat în alte părți – dar se pare că numărarea băuturilor ar putea fi o opțiune dacă doriți să reduceți consumul.
„Resursele disponibile pentru campaniile de reducere a efectelor nocive ale alcoolului sunt limitate, așa că este important să aflăm ce mesaje au cea mai bună rezonanță pentru a ne asigura că acestea au cele mai mari șanse de a funcționa”, a declarat Pettigrew.
Cercetarea a fost publicată în Addictive Behaviors.
Ce medicamente nu trebuie să combini cu alcool? Iată care sunt riscurile!
Alcoolul afectează „aproape fiecare organ”. Cum trecem mai ușor peste mahmureală?
Rănile provocate de consumul de alcool, asociate cu risc crescut de moarte în anul următor
Cercetătorii au identificat un posibil tratament pentru dependența de alcool