Oamenii de știință au descoperit cum provoacă COVID-19 pierderea mirosului pe termen lung
Motivul pentru care unele persoane nu reușesc să își recupereze simțul olfactiv după COVID-19 este legat de un atac imunitar continuu asupra celulelor nervoase olfactive și de un declin asociat al numărului acestor celule, raportează o echipă de oameni de știință condusă de Duke Health.
Descoperirea oferă o perspectivă importantă asupra unei probleme supărătoare care a afectat milioane de persoane care nu și-au recăpătat pe deplin simțul olfactiv după COVID-19.
Deși se concentrează asupra pierderii mirosului, descoperirea, publicată în revista Science Translational Medicine, aruncă, de asemenea, lumină asupra posibilelor cauze care stau la baza altor simptome de lungă durată ale COVID-19 – inclusiv oboseala generalizată, dificultăți de respirație și ceață cerebrală – care ar putea fi declanșate de mecanisme biologice similare.
„Unul dintre primele simptome care a fost asociat în mod obișnuit cu infecția COVID-19 este pierderea mirosului”, a declarat autorul principal Bradley Goldstein.
Un atac imunitar continuu asupra celulelor nervoase olfactive
În cadrul studiului, Goldstein și colegii de la Duke, Harvard și Universitatea California-San Diego au analizat probe de epiteliu olfactiv colectate din 24 de biopsii, inclusiv nouă pacienți care sufereau de pierderea mirosului pe termen lung în urma COVID-19.
Această abordare bazată pe biopsie – folosind analize sofisticate ale celulelor unice în colaborare cu Sandeep Datta, de la Universitatea Harvard – a dezvăluit o infiltrare generalizată a celulelor T angajate într-un răspuns inflamator în epiteliul olfactiv, țesutul din nas în care sunt localizate celulele nervoase ale mirosului.
Acest proces unic de inflamație a persistat în ciuda absenței unor niveluri detectabile de SARS-CoV-2.
În plus, numărul de neuroni senzoriali olfactivi a fost diminuat, posibil din cauza deteriorării țesutului delicat din cauza inflamației în curs de desfășurare, scrie EurekAlert.
Procesul de inflamație a persistat și după COVID-19
„Constatările sunt izbitoare”, a declarat Goldstein. „Aproape că seamănă cu un fel de proces autoimunitar în nas.”
Goldstein a spus că a afla ce locuri sunt deteriorate și ce tipuri de celule sunt implicate este un pas cheie pentru a începe să se conceapă tratamente.
De asemenea, cercetătorii au fost încurajați de faptul că neuronii par să mențină o anumită capacitate de reparare chiar și după atacul imunitar pe termen lung.
Goldstein a mai precizat că rezultatele acestui studiu ar putea, de asemenea, să informeze cercetări suplimentare în cazul altor simptome de lungă durată-COVID-19 care ar putea suferi procese inflamatorii similare.
Vă recomandăm să mai citiți și:
China s-ar putea confrunta cu aproximativ un milion de decese după ieșirea din politica zero-COVID
Autoritățile chineze au renunțat la restricțiile COVID-19 din „orașul iPhone”
COVID-19 declanșează anomalii ale creierului, chiar și la 6 luni după recuperare
Un tip de vaccin COVID-19 ajută la tratarea cancerului nazofaringian