De ce se simt oamenii singuri de Crăciun? Iată ce spun studiile
Crăciunul este o perioadă de conectare cu prietenii, familia și de distracție. Dar poate fi, de asemenea, o perioadă de singurătate. Într-adevăr, rezultatele unui sondaj din 2018 care a analizat singurătatea în perioada Crăciunului în Marea Britanie au arătat că 17% dintre oameni s-au simțit mai singuri în perioada sărbătorilor.
Singurătatea este o emoție subiectivă, în care simțim că relațiile noastre sociale sunt insuficiente, în special în comparație cu cele ale colegilor noștri.
Crăciunul poate fi adesea un moment în care propriile noastre relații sau conexiuni sunt puse în centrul atenției. Acest lucru poate duce la sentimente de inadecvare dacă perioada nu se potrivește cu ideile percepute despre cum ar trebui să arate viața noastră de Crăciun.
În acest an, criza costului vieții va face, de asemenea, ca lucrurile să fie și mai dificile.
Asta nu înseamnă că singurătatea este resimțită doar de Crăciun. Și, după cum arată cercetările recente, aceasta nu este resimțită doar de cei aflați la o vârstă mai înaintată.
Crăciunul, un moment în care relațiile noastre sunt în centrul atenției
Aproximativ 45% dintre adulții din Anglia spun că au sentimente de singurătate – fie ocazional, uneori sau des. Aceasta înseamnă peste 25 de milioane de persoane, scrie Phys.org.
Unele cercetări arată că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani sunt la fel de predispuși, dacă nu chiar mai mult, să se simtă la fel de singuri ca și persoanele mai în vârstă. În cele mai multe societăți, singurătatea seamănă cu o curbă în formă de U, cu scoruri ridicate în adolescență, un declin până la vârsta mijlocie și apoi o creștere din nou la bătrânețe.
Adulții tineri sunt adesea percepuți drept oamenii au o viață socială activă, precum și capacitatea de a-și face prieteni cu ușurință. Acest lucru poate exacerba presiunile sociale asupra unor tineri și sentimentele de singurătate ale acestora – în special dacă ei cred că au mai puțini prieteni decât colegii lor.
Ca urmare, le poate fi mai greu să recunoască faptul că se simt singuri – mai ales de Crăciun.
Singurătatea, o emoție subiectivă
Alte studii au atras atenția asupra factorilor care pot declanșa singurătatea, indiferent de vârstă. Un studiu, de exemplu, arată că persoanele care se identifică drept minoritate sexuală raportează cote mai mari de singurătate decât heterosexualii.
Singurătatea este, de asemenea, una dintre problemele cheie cu care se confruntă refugiații și migranții. Într-un studiu realizat în 2014, 58% dintre migranți și refugiați au descris singurătatea și izolarea ca fiind cea mai mare provocare pe care au întâmpinat-o.
Un alt studiu, subliniază că deconectarea socială este un factor determinant important al sănătății mintale și al riscului de suicid în rândul populațiilor de migranți.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cine a inventat luminițele de Crăciun? O scurtă istorie
Test de cultură generală. Cine a inventat Crăciunul?
Vremea după Crăciun. Ce temperaturi au anunțat meteorologii pentru finalul anului?
Est-europenii își numără banii pentru Crăciun. Prețurile alimentelor cresc vertiginos