De ce se încurcă mereu instalația pentru bradul de Crăciun?
Crăciunul este foarte aproape și nu ai putut împodobi bradul până acum, dar instalația pentru bradul de Crăciun este încurcată, chiar dacă anul trecut ai împachetat-o cu atenție. De ce se întâmplă acest lucru?
În 2007, cercetătorii au publicat un studiu în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) care explică ce anume cauzează acest fenomen care provoacă dureri de cap.
Pentru experiment, oamenii de știință au pus diverse lungimi de sfoară într-o cutie și au scuturat-o mecanic, astfel încât șnururile să fie aruncate ca o încărcătură de rufe în mașina de spălat. Cercetătorii au repetat procesul de mai mult de 3.400 de ori și au observat că nodurile au început să se formeze în câteva secunde de la începerea rotirii cutiei.
Pe parcursul experimentului, s-au format peste 120 de tipuri de noduri, scrie Live Science.
Cercetătorii au aflat de ce se încurcă instalația pentru bradul de Crăciun
„Nu a durat foarte mult până s-au format nodurile, poate aproximativ 10 secunde. Am fost surprinși de asta”, a declarat Douglas Smith, profesor la Departamentul de Fizică al Universității din California, San Diego (UCSD), din SUA, și coautor al studiului.
„Am început imediat să vedem că aceste noduri complicate încep să se formeze. Totul a fost foarte rapid”, a adăugat el.
Cercetătorii au aflat, de asemenea, că lungimea sforii a afectat probabilitatea formării nodurilor. Nu este surprinzător, pe măsură ce lungimea șnurului a crescut (cea mai mare lungime folosită în studiu a fost de 4,6 metri), probabilitatea apariției unui nod a crescut, de asemenea, devenind în cele din urmă garantată 100%.
Materialul din care a fost făcută sfoara a avut și el o influență, corzile mai flexibile experimentând mai multe noduri, în comparație cu corzile rigide, potrivit studiului.
Dar probabil cel mai important factor au fost capetele șirurilor, care erau libere, permițându-le să se miște pentru a forma încurcături.
„Capetele sunt cele care fac să formeze un nod. Probabil că marinarii știu cel mai bine că trebuie să controlezi ce fac capetele unei frânghii pentru a evita nodurile. În caz contrar, capetele se pot deplasa peste sau sub alte secțiuni ale sforii, ceea ce va duce în cele din urmă la noduri”, a declarat Dorian Raymer, autor principal al studiului și fost student UCSD.
Beculețele sunt o mare parte din problemă
Iar în ceea ce privește instalația pentru bradul de Crăciun, a avea zeci de protuberanțe sub forma beculețelor introduce și mai multe oportunități de încurcare.
„Din propria experiență de folosire a instalațiilor de Crăciun, cred că cel mai vinovate sunt beculețele, care creează multă frecare și se prind unele de altele. Instalația pentru bradul de Crăciun este chiar mai problematică decât o sfoară obișnuită”, a spus Smith.
Deci ce puteți face pentru ca instalația de brad să nu se mai încurce? Un truc popular este să o înfășurați în jurul unei bucăți plate de carton înainte de a o depozita într-un recipient închis.
„Asigurați-vă că lipiți beculețele de carton. În acest fel, le imobilizați și nu vor mai fi slăbite, și nu se vor mai mișca”, a spus Raymer.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii britanici au creat materialul care oprește impacturi supersonice
Drogurile preferate de adolescenți, tot mai greu de detectat
Cât de posibil este să dezvolți alergie la vremea rece?
De ce apare răceala mai des atunci când ne expunem temperaturilor scăzute?