Alcoolul afectează „aproape fiecare organ”. Cum trecem mai ușor peste mahmureală?
Pe măsură ce sărbătorile se apropie, crește și tendința noastră de a bea un pahar în plus. Asta înseamnă că mahmureala este aproape inevitabilă.
Oamenii de știință nu au încă un răspuns clar cu privire la modificările din organismul nostru în timpul unei mahmureli, dar știu cu siguranță că este vorba despre o varietate modificări biochimice și neurochimice.
„Alcoolul este un drog șmecher, care are un efect asupra mai multor sisteme din creierul nostru. Însă nu afectează doar ficatul sau doar creierul, ci afectează aproape fiecare organ”, a spus Emily Palmer, cercetător la Imperial College London.
Ce modificări produce alcoolul în organismul nostru?
De Crăciun, mulți dintre noi vom sărbători, probabil, cu o băutură, două sau trei. Ar fi posibil, oare, ca în dimineața de după o noapte plină să scăpăm nevătămați? Rayyan Zafar, un neuropsiho-farmacolog de la aceeași instituție din Londra spune că, de exemplu, berea fără alcool nu ne va îmbăta.
„Să spunem că o bere obișnuită are 5% alcool, deci am avea nevoie de 10 beri cu acoolemie redusă (de 0.5%) să obținem același efect ca una normală. Nu cred că organismul nostru ar putea să suporte atât de mult lichid”, a explicat Zafar, citat de The Guardian.
Ficatul nostru elimină aproape o unitate de alcool pe oră, apoi se instalează mahmureala. Iar vărsăturile ce vin ulterior sunt tactici de supraviețuire revoluționare care s-au dezvoltat ca o modalitate de a elimina substanțele dăunătoare din corp.
Cum se instalează mahmureala?
Alcoolul este procesat de enzime specifice (ADH), care descompun etanolul, formează apoi acetaldehidă (cancerigenă și otrăvitoare). Iar când alcoolul din sânge atinge nivelul zero, mahmureala se află în cel mai chinuitor punct, deoarece acela este momentul când alcoolul este transformat în acetaldehidă.
În paralel, alcoolul suprimă eliberarea de vasopresină, un hormon care stimulează rinichii să rețină fluide. Drept urmare, senzația de urinare este accentuată, apoi intervine deshidratarea – care provoacă, la rândul ei, sete, oboseală și durere de cap.
„Credem că hidratarea este foarte importantă. Iar prin hidratare nu ne referim doar la apă, ci și la sodiu, potasiu și la clorură. (…) Atunci când consumăm alcool, organele interne ne semnalează că în interior se află otravă. Drept răspuns, sistemul imunitar se mobilizează și încearcă să neutralizeze toxicitatea. Acest proces poate duce la inflamare prea mare”, a mai spus Zafar.
De menționat mai este că mahmureala devine tot mai chinuitoare pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar recuperarea va dura tot mai mult.
Aici a intervenit Emily Palmer, care a sugerat ca, pe măsură ce trec anii, să ne modificăm preferințele: „Atunci când suntem tineri, preferăm să bem vodka tonic. Mai târziu, am putea bea vin sau whisky”, a spus aceasta.
Cum putem preveni mahmureala?
În primul rând, să bem mai puțin. Dar dacă tot vrem să bem un pahar în plus, cel mai bine ar fi să alegem variante cu gheață, cu sucuri sau alte astfel de cocktailuri. În acest fel, consumăm alcool într-un ritm mai lent și lăsăm astfel timp organismului să îl proceseze. Un alt sfat este acela de a evita băuturile închise la culoare (vin roșu sau whisky) și de a mânca ouă, pentru că ele conțin aminoacid cisteină, care ajută la procesarea alcoolului.
Dacă tot intervine mahmureala a doua zi, oamenii de știință de la Kings College London spun că nu există dovezi care arată că aceasta poate fi evitată în totalitate.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O nouă pastilă împotriva mahmurelii pretinde că descompune rapid alcoolul. Cum funcționează?
Arheologii au descoperit un inel antic de „prevenire a mahmurelii”
Leacul pentru mahmureală, descoperit de o echipă de cercetători finlandezi