Cartelele SIM reciclate ar putea fi utile în producția de medicamente

24 12. 2022, 12:00

Aurul de pe cartelele SIM reciclate ar putea face producția de medicamente mai sustenabilă, producție care acum se bazează pe metale rare minate din pământ.

Chimiștii deschid un nou drum pentru cartelele SIM reciclate, însă nu pentru electronice, ci pentru medicamente.

Cartelele SIM, care îi permit telefonului să se conecteze la furnizorul de rețea, conțin bucăți de nichel, cupru, argint și aur. Acum, cercetătorii de la Imperial College London, din Anglia, și de la Universitatea Cagliari, din Italia, au descoperit o modalitate cu impact redus de a recicla aurul din aceste deșeuri electronice și de a-l reutiliza în reacții chimice pentru fabricarea medicamentelor.

Procesul ar putea ajuta la salvarea deșeurilor electronice din gropile de gunoi și, de asemenea, la reutilizarea metalelor prețioase care altfel ar trebui extrase. Descoperirile au fost descrise în jurnalul ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Aurul din cartelele SIM reciclate va ajuta la producerea de medicamente

„Cred că dacă putem găsi modalități mai bune de a folosi deșeurile pe care le generăm și de a recupera metalul, atunci nu trebuie să ne bazăm atât de mult pe minerit. Ne ajută, de asemenea, să rezolvăm problema pe care o avem cu deșeurile, care sunt tot mai multe”, spune James Wilton-Ely, cercetător principal al studiului și profesor de chimie la Imperial College London.

Pentru a dezvolta o metodă de reciclare, cercetătorii au cumpărat mai întâi o pungă de 200 de cartele SIM uzate. Apoi au măcinat cartelele SIM, au înlăturat plasticul și au recuperat metalele de bază, cum ar fi nichelul și cuprul.

Apoi, pentru a extrage aurul, au folosit un reactiv „verde”, numit ligand de sulf, o moleculă care se atașează la un atom central de metal. Ceea ce le-a rămas a fost un compus de aur, dar aurul în această formă nu este reutilizabil în electronice. Compusul de aur din cartelele SIM reciclate nu poate fi readus la stadiul de metal pur fără a-l procesa și mai mult, ceea ce consumă multă energie. Asta înseamnă că cartelele nu pot duce la realizarea de noi electronice.

„Nu este viabil din punct de vedere economic să convertim acest produs din aur recuperat în noi plăci de circuite sau noi cartele SIM. Dar, în schimb, i-am găsit o utilizare diferită”, spune Wilton-Ely.

Un vechi deziderat al industriei farmaceutice

Metalele rare, cum ar fi aurul, pot fi catalizatori pentru accelerarea reacțiilor chimice care ajută la crearea de compuși utili, cum ar fi compușii farmaceutici. Nanoparticulele de aur, de exemplu, au fost studiate drept catalizatori pentru industrie încă din anii 1980.

Așadar, echipa de la Imperial College London a testat dacă compusul de aur recuperat de pe cartelele SIM ar putea fi folosit pentru a crește rata reacțiilor chimice utilizate în mod obișnuit în fabricarea medicamentelor. Compusul ar putea fi folosit drept catalizator pentru a produce mai multe medicamente, cum ar fi antiinflamatorul pentru ameliorarea durerii Diflunisal și antiinflamatorul pentru artrită Oxaprozin.

Deși cercetătorii nu au folosit încă compusul de aur reciclat pentru a produce medicamente reale, procesul arată o utilizare alternativă a acestor deșeuri electronice.

Cartelele SIM reciclate nu trebuie neapărat transformate în alte cartele SIM

„Ne-am dat seama că nu este obligatoriu să transformăm totul înapoi în ceea ce a fost inițial”, spune Wilton-Ely.

În prezent, multe reacții catalitice folosesc metale prețioase precum aur, platină, iridiu și paladiu, care sunt extrase din pământ și care necesită multă energie și produc poluare. De asemenea, metalele se găsesc doar în câteva locuri de pe Pământ și pot fi dificil de extras în funcție de factorii geopolitici. De exemplu, Rusia este un producător major de paladiu și nichel, care pot suferi perturbări ale pieței dacă sunt impuse sancțiuni comerciale.

„Ca chimiști, ne gândim întotdeauna la aceste elemente ca fiind foarte prețioase. Și este un adevărat șoc să ne gândim că atât de multe dintre aceste elemente sunt aruncate în mod obișnuit în deșeurile de echipamente electronice și electrice”, spune Wilton-Ely.

„Minele urbane” pline cu metale rare

Orice dispozitiv electronic aruncat se poate dovedi a fi plin de metale esențiale. „După greutate, un computer conține mult mai multe metale prețioase decât minereul extras, oferind o sursă concentrată a acestor metale într-o ‘mină urbană’”, spune Sean McCarthy, doctorand la Imperial College.

Procesul de reciclare al echipei nu se limitează la cartelele SIM reciclate. Oamenii de știință pot aplica această metodă și pentru a recicla plăcile de circuite și cartușele de imprimantă, spun autorii. În timp ce echipa explorează mai multe aplicații, companiile farmaceutice nu s-au arătat deosebit de interesate de această cercetare, scrie Popular Science.

Însă aurul abia începe să fie folosit în proiectarea medicamentelor. Iar Wilton-Ely spune că este doar o chestiune de timp până când noua metodă va începe să fie folosită.

„Sunt sigur că ceea ce face acum va fi adoptat la un moment dat. Dar acest lucru se va întâmpla în viitor, odată ce beneficiile reacțiilor catalizate de aur vor ajunge în proiectarea fabricilor de farmaceutice”, spune Wilton-Ely.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii imită natura creând „fulgi de zăpadă” metalici

Tehnologia care reciclează orice tip de plastic a fost creată de două companii

Un progres major în fuziunea nucleară ar putea însemna „energie aproape nelimitată”

Cercetătorii au creat bateria sodiu-sulf, cu o capacitate de 4 ori mai mare decât cea litiu-ion