Astronomii au identificat pentru prima oară o planetă care se îndreaptă spre ceea ce ar putea fi o coliziune cu steaua sa. Posibila coliziune ar putea să ofere o idee despre cum ar putea sfârși Pământul într-o zi.
O echipă de cercetători spune că exoplaneta Kepler-1658b, sortită pieirii, poate ajuta la clarificarea modului în care lumile sfârșesc pe măsură ce stelele lor îmbătrânesc.
Kepler-1658b, care se află la 2.600 de ani-lumină de Pământ, este un tip de planetă numit Jupiter-fierbinte, potrivit Science Alert.
Deși are dimensiuni asemănătoare cu Jupiter, planeta orbitează în jurul stelei sale gazdă la o optime din distanța dintre Soare și Mercur, ceea ce o face mult mai fierbinte decât gigantul gazos din Sistemul nostru Solar.
Orbita lui Kepler-1658b în jurul stelei sale gazdă durează mai puțin de trei zile și se scurtează cu aproximativ 131 de milisecunde pe an, potrivit studiului.
„Dacă va continua să se deplaseze înspre steaua sa în ritmul observat, planeta se va ciocni de stea în mai puțin de trei milioane de ani. Este pentru prima dată când observăm dovezi directe ale unei planete care se deplasează înspre steaua sa evoluată”, a declarat Shreyas Vissapragada, postdoctorand la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics și autorul principal al studiului.
O stea evoluată intră în faza de „subgigantă” a ciclului de viață stelară atunci când începe să se extindă și să devină mai strălucitoare.
Orbita lui Kepler-1658b este scurtată de maree, într-un proces similar cu cel prin care oceanele Pământului cresc și scad în fiecare zi. Această forță gravitațională poate funcționa în ambele sensuri. Spre exemplu, Luna se îndepărtează foarte încet de Pământ.
„Moartea prin stele este o soartă care se crede că așteaptă multe lumi și ar putea reprezenta și sfârșitul Pământului peste miliarde de ani, pe măsură ce Soarele nostru îmbătrânește”, a declarat Centrul pentru Astrofizică din SUA.
Vissapragada a precizat că „în aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele va evolua într-o stea gigantă roșie”, iar „soarta Pământului este oarecum neclară”.
Kepler-1658b a fost prima exoplanetă observată vreodată de Telescopul Spațial Kepler, lansat în 2009. Cu toate acestea, a fost nevoie de aproape un deceniu de muncă înainte ca existența planetei să fie confirmată în 2019.
Pe parcursul a 13 ani, astronomii au reușit să observe schimbarea lentă, dar constantă, a orbitei planetei în timp ce aceasta tranzita prin fața stelei sale gazdă. Anterior se credea că acest lucru se datorează faptului că este o planetă deosebit de reflectorizantă, a spus el.
Dar acum cercetătorii cred că planeta este mult mai fierbinte decât se anticipa, posibil din cauza acelorași forțe care o împing spre steaua sa.
Studiul cercetătorilor a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Satelitul chinez ASO-S a fost lansat pentru a studia Soarele și vremea spațială
Test de cultură generală. În ce loc răsare Soarele prima dată de Pământ?
Stele nou-născute, neobservate până acum, au fost descoperite cu ajutorul Telescopului Webb
Oamenii de știință sunt la un pas de a rezolva misterele exoplanetelor