Cometele ar fi transportat ingredientele vieții pe Europa, luna lui Jupiter

21 12. 2022, 10:00

Impactul cometelor asupra lui Europa, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, ar putea contribui la transportarea ingredientelor esențiale pentru viață găsite la suprafața lunii, către oceanul său ascuns de apă lichidă – chiar dacă impactul nu străpunge complet învelișul înghețat al lunii.

Descoperirea provine dintr-un studiu condus de cercetători de la Universitatea Texas din Austin, unde au dezvoltat un model computerizat pentru a observa ce se întâmplă după ce o cometă sau un asteroid lovește învelișul de gheață, care se estimează că are o grosime de zeci de kilometri.

Modelul arată că, dacă un impact reușește să străpungă cel puțin jumătate din învelișul de gheață al Lunii, apa pe care o generează se va scufunda prin restul gheții, aducând oxidanți – o clasă de substanțe chimice necesare vieții – de la suprafață până în ocean, unde ar putea ajuta la susținerea oricărei potențiale forme de viață în apele protejate.

Oamenii de știință au propus impactul ca mijloc de transport al oxidanților pe Europa, dar au presupus că loviturile ar trebui să străpungă gheața.

Acest studiu este important deoarece sugerează că o gamă mult mai largă de impacturi poate face acest lucru, a declarat co-autorul Marc Hesse, profesor la Departamentul de Științe Geologice al Școlii de Geoștiințe UT Jackson School of Geosciences.

Impactul cometelor, mijloc de transport al oxidanților pe Europa

„Acest lucru crește probabilitatea de a avea ingredientele chimice necesare pentru viață”, a spus Hesse, care este, de asemenea, membru al facultății la UT Oden Institute for Computational Engineering & Sciences.

Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.

Dacă oxidanții pot ajunge de la locul unde se formează în mod natural pe suprafața Europei până la ocean este una dintre cele mai mari întrebări din știința planetară. Unul dintre obiectivele viitoarei misiuni Europa Clipper a NASA către luna înghețată este de a colecta date care pot ajuta la restrângerea răspunsurilor.

Pentru moment, impactul cu comete și asteroizi se numără printre cele mai plauzibile mecanisme. Oamenii de știință au reperat zeci de cratere pe suprafața Europei, multe dintre ele având un aspect ondulat distinct care sugerează apă topită înghețată și mișcare post-impact sub crater.

Acest studiu modelează mediul craterului după impact-investigând modul în care apa topită se deplasează prin gheață și capacitatea sa de a transporta oxidanți. El se bazează pe un studiu anterior realizat de co-autorul Rónadh Cox, profesor la Williams College, care a modelat impacturile care străpung gheața Europei.

Apa de pe Europa ar putea contribui la formațiuni de gheață

Studiul a constatat că, dacă un impact atinge punctul median al cochiliei de gheață, peste 40% din apa de topire va ajunge în ocean. Volumul de apă de topire generat poate fi semnificativ, scrie Phys.org.

Alte modele care descriu apa de topire de pe Europa o plasează adesea în apropierea suprafeței lunii pentru perioade lungi de timp, unde ar putea contribui la formațiuni de gheață numite ,,teren haotic”. Însă rezultatele acestui studiu complică această idee, greutatea mare a apei topite făcând ca aceasta să se scufunde în loc să rămână pe loc.

La fel ca Europa, Titan, luna lui Saturn, ar putea de asemenea să dețină un ocean de apă lichidă sub un înveliș de gheață. Rosaly Lopes, cercetător al Direcției de Științe Planetare din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, a declarat că acest model îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă rolul pe care l-ar putea avea impactul asupra altor lumi înghețate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă exoplanetă de tipul super-Jupiter, cea mai tânără descoperită cu proprietăți cunoscute

Jupiter ajunge în opoziție și va fi la cea mai mică distanță de Pământ din ultimii 59 de ani

O planetă similară lui Jupiter, care orbitează o stea dintr-o pereche binară, descoperită de astronomi

Există cu adevărat extratereștri? Europa, luna lui Jupiter, ar putea deține răspunsul