Iată ce se petrece în creierul nostru atunci când avem prea multe ședințe la birou
Dacă ați simțit vreodată la serviciu că sunteți complet epuizat după o zi de lucru plină de ședințe, să știți că nu sunteți singurul.
Studiile arată că întâlnirile de lucru obosesc angajații, mai ales când aceștia nu au pauze între ele.
Timpul pierdut în întâlniri împiedică oamenii să fie cu adevărat productivi la locul de muncă (scade eficiența lor cu 67%), potrivit unui studiu efectuat în 2019, la care au participat în jur 2.000 de oameni din corporații, arată HuffPost.
Însă nu ne creează anxietate doar numărul mare de ședințe. Studiile recente au demonstrat că prin participarea la prea multe astfel de întâlniri și cu prea puține pauze, creierul nostru funcționează în mod diferit.
Creierul uman funcționează diferit în timpul ședințelor
În 2021, cercetătorii de la Human Factors Lab din cadrul companiei Microsoft au rugat 14 oameni să participe la întâlnirile de lucru din online (video calls) purtând echipament special pentru encefalogramă, pentru a le monitoriza activitatea creierului.
Într-o zi de luni, câțiva dintre participanți au avut în program ședințe care s-au întins pe durata a 4 ore și jumătate (fără pauză). Alți salariați din studiu au participat la ședințe care au durat tot 4 ore și jumătate, însă au fost strecurate între discuții câte 10 minute pauză. O săptămână mai târziu, tot într-o zi de luni, grupurile au făcut schimb.
În ce privește grupul care nu a beneficiat de pauze între întâlniri, „starea beta” (caracterizată prin activitate neuronală accelerată) a crescut în mod gradual pe măsură ce trecea timpul, rezultatele arătând în cazul lor un nivel ridicat de stres. De fapt, simplul gând că urmează o nouă ședință a creat, în creierul angajatului, o creștere bruscă (de tip „spike”) a undelor cerebrale specifice stării beta.
Angajații își pierd din concentrare la ședințe
În paralel, oamenii de știință au analizat și activitatea undelor „alfa” din creier, care indică nivelul de concentrare. Iar cei care au primit pauze între discuții au înregistrat un grad de concentrare mai mare, în vreme ce participanții fără pauze nu mai erau atenți din cauza epuizării.
„Nu sunt deloc surprins că oamenii care au avut pauze între ședințe se simțeau mai bine. Oamenii care au repaus, în general, se simt mai bine. (…) Noi toți luăm pauze, într-un fel sau altul. Doar că, de cele mai multe ori, o facem inconștient. Însă, alegând când și cum să avem astfel de pauze, devenim conștienți de ele și ne revitalizăm”, a spus Laura Vanderkam, un expert în managementul timpului și autorul unor lucrări de profil.
De menționat este faptul că la studiul Microsoft a fost cooptat un număr mic de participanți. Însă cercetarea se aliniază celorlalte analize deja existente care dovedesc că încărcătura de ședințe provoacă nefericire și productivitate scăzută în rândul angajaților. Oamenii simt astfel că, de fapt, că programul de lucru le dictează viața.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile
Britanicii merg la birou doar 1,5 zile pe săptămână, arată un sondaj
Cât de mult sport trebuie să faci pentru a compensa pentru o zi întreagă de stat la birou