Expunerea la lumina naturală poate dezvălui momentul în care vei adormi
Dacă stai mai mult timp afară pe parcursul zilei și te expui astfel la lumina naturală, s-ar putea să adormi mai ușor noaptea, conform unui nou studiu, ale cărui constatări sugerează o legătură între anotimpuri și schimbările în tiparele de somn.
Studiul a fost publicat în Journal of Pineal Research, iar rezultatele studiului susțin că numărul orelor de somn acumulate în timpul verii, toamnei, iernii și primăverii a fost similar. Subiecții studiului s-au culcat mai târziu seara și s-au trezit mai târziu dimineața.
În concordanță cu o cercetare anterioară, echipa din spatele noului studiu crede că mai puțină expunere la lumină în timpul zilei poate fi responsabilă de modificările ceasului nostru corporal, ceea ce înseamnă că suntem mai puțin pregătiți pentru somn la lăsarea serii, conform Science Alert.
O expunere mai redusă la lumina naturală întârzie apariția somnului
Cercetătorii sugerează că expunerea la lumină are un impact diferit asupra ritmului circadian (n.red. un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând organismelor) în diferite momente ale zilei.
„Corpul nostru are un ceas circadian natural care ne spune momentul în care să adormim noaptea. Dacă nu ne expunem la suficientă lumină în timpul zilei, atunci când răsare Soarele, asta ne întârzie ceasul și întârzie apariția somnului pe timp de noapte”, spune biologul Horacio de la Iglesia, de la Universitatea din Washington (UW) în Seattle, SUA.
Este mai probabil ca lumina din timpul zilei să te facă să dormi mai devreme, în timp ce lumina din timpul nopții – poate din surse artificiale – va întârzia acest moment, ceea ce înseamnă că organismul nu se simte somnoros decât mai târziu.
„Ceea ce am descoperit aici este că, din moment ce studenții nu erau suficient de expuși la lumina din timpul zilei în timpul iernii, ceasurile lor circadiene au fost întârziate în comparație cu cele de vară”, spune de la Iglesia.
Echilibrul ritmului circadian, menținut de expunerea la lumină
Cu toții suntem influențați într-o oarecare măsură de ritmurile noastre circadiene, iar funcționarea acestui ceas poate fi afectată de vârsta noastră, regimul alimentar și de utilizarea tehnologiei.
Acest nou studiu arată că și expunerea la lumină, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții produce un efect, lumina artificială jucând un rol încă de la inventarea becului electric. Activitățile noastre nu mai sunt limitate de orele de lumină naturală, așa cum erau odată.
Indiferent de vârstă sau de stilul de viață, o expunere mai mare la lumina naturală în timpul zilei ar putea să fie cheia pentru a ne menține fazele circadiene mai stabile și pentru a ajunge la culcare la aceeași oră în fiecare seară.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au deslușit secretul unui somn mai bun
Obosit chiar și după 8 ore de somn? Ai putea suferi de „junk sleep”
A fost descoperit secretul pentru un somn mai bun. Iată ce trebuie să faci!