La aproape doi ani după ce misiunea japoneză Hayabusa2 s-a întors pe Pământ, eșantioanele prelevate de pe asteroidul Ryugu continuă să dezvăluie informații valoroase despre istoria Sistemului Solar timpuriu.
Un studiu realizat de oamenii de știință de la Institut de Physique du Globe de Paris, Université Paris Cité și CNRS1, în cadrul unui consorțiu internațional, dezvăluie compoziția izotopică a zincului și cuprului din asteroidul Ryugu.
Semnăturile izotopice arată că Ryugu are o compoziție apropiată de cea a condritelor carbonate asemănătoare cu Ivuna și că materialul asemănător cu Ryugu din Sistemul Solar exterior reprezintă ~5-6% din masa Pământului.
Aceste rezultate au fost publicate în revista Nature Astronomy.
Meteoriții descoperiți pe Pământ le oferă oamenilor de știință acces la eșantioane care reprezintă primele momente ale Sistemului Solar.
Cu toate acestea, întoarcerea pe Pământ, în decembrie 2020, a misiunii Hayabusa2, operată de agenția spațială japoneză JAXA și care a adus înapoi 5 grame de fragmente de pe asteroidul Ryugu, marchează un mare pas înainte, oferind posibilitatea de a analiza eșantioane nealterate de sosirea și șederea lor pe Pământ.
Primele analize, efectuate de o echipă internațională, din care fac parte cercetători de la Institut de physique du globe de Paris, Université Paris Cité și CNRS, au arătat că, de fapt, compoziția asteroidului Ryugu este apropiată de cea a condritelor carbonate (CI) de tip Ivuna – cei mai primitivi meteoriți din punct de vedere chimic și considerați a avea compoziția cea mai apropiată de cea a Soarelui.
Cu toate acestea, unele semnături izotopice (de exemplu, titanul și cromul) se suprapun cu alte grupuri de condrite carbonacee, astfel încât detaliile legăturii dintre Ryugu și condritele CI nu sunt încă pe deplin înțelese.
Zincul și cuprul sunt două elemente moderat volatile și sunt elemente-cheie pentru studierea proceselor de acreție a substanțelor volatile în timpul formării planetelor telurice.
Diferitele grupuri de condrite carbonate prezintă compoziții izotopice distincte de zinc și cupru, condritele CI fiind cele mai bogate în elemente volatile. Efectuând analize suplimentare ale compoziției izotopice de zinc și cupru a lui Ryugu, cercetătorii au avut acces la un instrument crucial pentru studierea originii asteroidului.
Echipa internațională a arătat în studiul condus de Marine Paquet și Frédéric Moynier, cosmochimiști la IPGP, că rapoartele izotopice ale cuprului și zincului din probele de pe Ryugu erau identice cu cele ale condritelor CI, dar diferite de toate celelalte tipuri de meteoriți, scrie EurekAlert.
Prin confirmarea în cele din urmă a similitudinii dintre Ryugu și condritele CI, acest studiu stabilește că aceste mostre primitive de pe Ryugu reprezintă cea mai bună estimare a compoziției solare de până acum pentru cupru și zinc.
În cele din urmă, compoziția izotopică a zincului din Ryugu poate fi utilizată și pentru a studia istoria acrețională a elementelor moderat volatile de pe Pământ, care sunt esențiale pentru dezvoltarea habitabilității planetare.
Studiul demonstrează, de asemenea, că aportul materialului asemănător lui Ryugu reprezintă aproximativ 5% din masa Pământului.
Asteroidul Ryugu ascunde dovezi neașteptate ale unui ocean în miniatură
Asteroidul Ryugu ar putea oferi indicii despre originea vieții pe Pământ
Concluziile de la primele analize ale „prafului de stele” colectat de pe asteroidul Ryugu