Găinile hrănite cu resturi de mere ar putea fi mai sănătoase
Am putea spune că un măr pe zi ține ferește animalele de medicul veterinar. Resturile de mere, precum suc sau pulpă, injectate în ouă înainte de eclozare, prezintă semne de îmbunătățire a sănătății intestinale a păsărilor, potrivit cercetărilor de la Universitatea Cornell, din SUA.
„Merele sunt unele dintre cele mai produse fructe din Statele Unite și suntem de mult timp conștienți de beneficiile lor pentru sănătate”, a declarat Cydney Jackson, doctorandă în domeniul științei alimentelor și autoare principală a studiului.
„În studiul nostru, am putut vedea cum resturile de mere, mai precis, cele ale merelor Empire dezvoltate la Cornell în anii 1940, a îmbunătățit sănătatea intestinală a puilor de carne și am observat semne pentru sănătatea generală bună a păsării”, a spus Jackson.
Resturile de mere ar putea fi folosite pentru hrănirea sănătoasă a puilor de găină
Cercetătorii au injectat suc, tescovină și pulpă, in vivo, în lichidul amniotic al embrionului în curs de dezvoltare din interiorul unui ou de găină. După eclozarea ouălor, au fost colectate probe relevante pentru analize.
Cercetătorii au descoperit că introducerea sucului de mere și a tescovinei în ou poate crește sistemul de transport al aminoacizilor în puiul tânăr, poate îmbunătăți biodisponibilitatea fierului, poate crește populațiile microbiene din intestinul gros al păsării și poate sprijini creșterea bacteriilor intestinale potențial benefice, scrie Phys.org.
„Merele sunt compuse din constituenți bioactivi, cum ar fi fitochimicalele și prebioticele, care ar putea ajuta sănătatea intestinală și microbiomul intestinal”, a spus Elad Tako, profesor asociat de științe alimentare la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții (CALS) și coautor al lucrării.
SUA produce cantități uriașe de mere și de deșeuri de mere
SUA înregistrează vânzări de mere de aproape 20 de miliarde de dolari, în ultimul deceniu fiind produse anual aproximativ 5 milioane de tone de fructe, potrivit studiului.
Pentru producția de sucuri și mere, în perioada 2021-2022 au fost folosite aproximativ 1 milion de tone de mere, potrivit Asociației de mere din SUA. Anul sunt produse aproape 175.350 de tone de tescovină de mere (resturile de mere fibroase) și, de obicei, acestea sunt aruncate la gropile de gunoi, potrivit lucrării. Acest lucru dăunează mediului, deoarece perturbă raportul carbon-azot al solului din cauza conținutului de zahăr din tescovină.
O singură soluție pentru două probleme
„Tescovina este tratată drept deșeu industrial acum. Tescovina, care este bogată în nutrienți, ar putea fi folosită prin adăugarea ei în dieta puilor de carne. Putem îmbunătăți hrana lor și putem obține o productivitate crescută într-un mod mai natural și, potențial, reducem utilizarea de substanțe chimice dietetice”, a spus Tako.
Cercetătorii au spus că acesta a fost un studiu inițial pentru a demonstra efectul potențial al adăugării deșeurilor de mere în hrana puilor și au indicat necesitatea unor studii pe termen lung.
„Potenţial, vom folosi deşeurile industriale care sunt în prezent aruncate. Acest lucru este sustenabil”, a subliniat Tako.
Cercetarea este publicată în revista Nutrients.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum afectează mucegaiul sănătatea oamenilor?
Recomandarea de opt pahare de apă pe zi, excesivă pentru majoritatea oamenilor, arată un studiu