Hubble a detectat o strălucire fantomatică în jurul Sistemului Solar
Astronomii au decis să analizeze 200.000 de imagini de la Telescopul Spațial Hubble al NASA și au efectuat zeci de mii de măsurători pe aceste imagini pentru a căuta orice strălucire reziduală de fond pe cer, în cadrul unui proiect ambițios numit SKYSURF.
Aceasta ar fi orice lumină rămasă după ce se scade strălucirea de la planete, stele, galaxii și de la praful din planul Sistemului nostru Solar (numită lumină zodiacală).
Atunci când cercetătorii au finalizat acest inventar, au descoperit un exces de lumină extrem de mic, echivalent cu strălucirea constantă a 10 licurici răspândiți pe întregul cer.
Cercetătorii spun că o posibilă explicație pentru această strălucire reziduală este că Sistemul nostru Solar intern conține o sferă subțire de praf provenit de la comete care cad în Sistemul Solar din toate direcțiile, iar strălucirea este lumina soarelui care se reflectă pe acest praf.
Sistemul nostru Solar ar conține o sferă subțire de praf, provenit de la comete
Dacă este reală, această „carapace de praf” ar putea fi o nouă piesă de puzzle la arhitectura cunoscută a Sistemului Solar.
Această idee este întărită de faptul că, în 2021, o altă echipă de astronomi a folosit date de la nava spațială New Horizons a NASA pentru a măsura, de asemenea, fundalul cerului.
New Horizons a trecut pe lângă Pluto în 2015 și pe lângă un mic obiect din centura Kuiper în 2018, iar acum se îndreaptă spre spațiul interstelar.
New Horizons a detectat ceva slab, care se pare că provine dintr-o sursă mai îndepărtată decât cea detectată de Hubble. Sursa luminii de fundal observată de New Horizons rămâne, de asemenea, neexplicată.
Există numeroase teorii, de la descompunerea materiei întunecate până la o populație uriașă și nevăzută de galaxii îndepărtate.
O nouă piesă de puzzle la arhitectura cunoscută a Sistemului Solar
„Dacă analiza noastră este corectă, există o altă componentă de praf între noi și distanța la care New Horizons a făcut măsurătorile. Asta înseamnă că este vorba de un fel de lumină suplimentară care provine din interiorul Sistemului nostru Solar”, a declarat Tim Carleton, de la Arizona State University, potrivit EurekAlert.
„Deoarece măsurătorile noastre de lumină reziduală sunt mai mari decât cele ale New Horizons, credem că este vorba despre un fenomen local care nu provine din afara Sistemului Solar. Este posibil să fie un element nou în conținutul Sistemului Solar care a fost presupus, dar care nu a fost măsurat cantitativ până acum”, a declarat Carleton.
Noua lucrare a fost publicată în The Astronomical Journal.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O stea în plină explozie a fost surprinsă de Telescopul Hubble
Ultimele „suflări” ale unei stele aflate pe moarte, surprinse de Telescopul Hubble
Telescopul Hubble a găsit o „gaură de cheie cosmică” în constelația Orion
Telescopul Hubble dezvăluie ce se întâmplă într-o creșă stelară din constelația Orion