Dormitul cu pături ponderate ar putea accelera producția de melatonină
Folosirea unei pături ponderate în timpul somnului poate accelera producția de melatonină a corpului, acesta fiind hormonul care favorizează somnul, potrivit unui studiu.
Totuși, în prezent, este încă neclar de ce păturile ponderate ar putea să crească nivelul de melatonină și dacă aceasta îmbunătățește în mod semnificativ calitatea somnului oamenilor, au scris autorii studiului într-un raport publicat recent în Journal of Sleep Research.
„Acesta este un studiu foarte interesant, dar ar fi frumos să îl vedem aplicat pe o a doua cohortă, deoarece nu este evident faptul că melatonina ar trebui să crească cu o pătură ponderată”, a declarat Hakan Olausson, neurolog la Universitatea Linköping din Suedia, potrivit Live Science.
Cum influențeză melatonina somnul oamenilor?
Melatonina ajută corpul să treacă la o stare de somn, în timp ce temperatura acestuia scade, metabolismul încetinește și nivelul de cortizol, hormonul stresului, scade; melatonina crește, de asemenea, somnolența dinaintea culcării. Nivelurile de melatonină cresc, în general, seara, ating un maxim noaptea și scad dimineața. Acest lucru se datorează faptului că o parte a creierului, numită nucleu supraschiamatic (SCN), sincronizează producția de melatonină cu ora din zi.
SCN potrivește producția de melatonină cu ora din zi prin monitorizarea semnalelor legate de lumină, de la retină. Lumina puternică determină SCN să trimită semnale electrice către alte structuri ale creierului care, apoi, transmit mesajul către măduva spinării și către organe. Această reacție în lanț ajunge în cele din urmă la glanda pineală de mărimea unui bob de mazăre, care își oprește producția de melatonină. Dimpotrivă, lumina slabă și întunericul pornesc producția de melatonină.
Pe lângă lumină, factorii de mediu, precum ora mesei, activitatea fizică și interacțiunile sociale, pot influența într-o oarecare măsură momentul în care este produsă melatonina.
O pătură ponderată induce mai repede starea de somnolență
Astfel, cercetătorii s-au întrebat dacă o altă indicație senzorială – cum ar fi presiunea unei pături – poate, de asemenea, să influențeze producția de melatonină.
Pentru a vedea efectele unei pături ponderate asupra somnului, cercetătorii au colectat probe de salivă de la cei peste 30 de participanți la studiu, după ce aceștia au dormit într-un laborator și au fost supuși unor condiții speciale de lumină. Probele au fost prelevate la fiecare 20 de minute pentru ca cercetătorii să monitorizeze nivelul de melatonină al fiecărui subiect. Concentrațiile de melatonină sunt, în general, de aproximativ 30% din ceea ce este prezent în fluxul sangvin al unei persoane. Subiecții au fost înveliți o dată sub o pătură ușoară și o altă dată cu o pătură ponderată.
În medie, nivelurile de melatonină ale participanților care s-au învelit cu pături ponderate au crescut cu aproximativ 32% mai mult decât în cazul celor care au fost înveliți cu pături mai subțiri, deși studiul nu poate arăta de ce s-a întâmplat asta, potrivit autorilor.
„Studiile viitoare ar trebuie să investigheze dacă efectul stimulator asupra secreției de melatonină este observat pe timp de noapte, atunci când oamenii folosesc o pătură ponderată timp de săptămâni sau luni. Rămâne de văzut dacă o creștere observată a melatoninei poate fi relevantă din punct de vedere terapeutic pentru efectele unei pături ponderate asupra insomniei și anxietății, descrise anterior”, au scris autorii studiului.
Vă mai recomandăm și:
Adulții dorm mai bine împreună decât atunci când o fac singuri. Iată ce spun cercetătorii
Viermii dezvăluie de ce melatonina favorizează somnul
O ”pătură” geotermală misterioasă de sub Antarctica încălzeşte calota glaciară
Obosit chiar și după 8 ore de somn? Ai putea suferi de „junk sleep”